Basket24

Basket-VM bakom kulisserna

I april i år blev jag som en av ett dussin svenskar utvald att resa till Spanien och volontärarbeta under basket-VM i augusti–september. Jag slussades mellan gruppspel på Gran Canaria till slutspel i Barcelona, för att sedan avsluta min resa med finaldagarna i Madrid.

Mitt främsta arbetsområde under hela mästerskapet var media, vilket jag är otroligt tacksam för. Jag jobbade mycket nära FIBAs medialedning på Gran Canaria och i Barcelona hjälpte jag till i mixed zone (mediaområdet som alla lag måste ta sig igenom i halvtid och efter slutet av matchen för att exponera sig för hungriga journalisters frågor och kameramännens lampor som får en att smälta av värme).

Att jobba i skuggan av själva sändningen och rapporteringen av VM har gett mig en ovärderlig inblick i hur ett FIBA-mästerskap arrangeras. Vem visste att det fanns krav på hur många stolar det måste finnas i presskonferensrummet eller att man måste avgränsa mixed zone-området med hjälp av en tejpbit på golvet?

I Barcelona fick jag chans att känna på hur planen, bollarna och korgarna kändes. Helt ok, minst sagt.

Jag kom hem till Sverige utan vare sig en enda autograf eller selfie med spelare, men med kunskap om hur ett mästerskap kan arrangeras – samt hur det inte bör arrangeras. Vi må inte vara där spelmässigt, men organisationsmässigt tror jag att Basketsverige har möjlighet att återskapa ett minst lika bra mästerskap som Spanien.

Varför?

“No hablo español” – vale, no te preocupes

Jag ska vara ärlig – jag behärskar inte spanska särskilt väl. Trots att VM hölls i Spanien var jag ändå inte särskilt orolig eftersom jag visste att VM är ett högst internationellt mästerskap och att goda kunskaper i engelska ju skulle räcka gott och väl. Men ack, vad fel jag hade.

Att inte kunna prata spanska var det absolut mest frustrerande under VM-resan. Flera gånger blev jag och mina volontärkollegor, som satt i samma sits som jag språkmässigt, bortvalda från uppdrag på grund av bristande spanska. Inte nödvändigtvis för att uppdraget krävde spanskkunskaper, utan snarare för att vi fick information om uppdraget på spanska. Fatta noll är bara förnamnet.

Sverige är känt för att ha en stor andel engelsktalande människor, och den obligatoriska undervisningen av ett tredje språk i grundskolan gör oss dessutom ännu mer kommunikationsvänliga att ha att göra med. Sehr gut!

Media tribune i Madrid. Här samsas alla journalister och mediamänniskor under match.

Kommunikation- och samarbetsegenskaper

Minns ni alla grupparbeten vi tvingades delta i i gymnasiet och grundskolan? Alla setplays på basketplanen som inkluderade alla fem spelare, plus rätt timing? Alla Facebook-konversationer och alla “tumme upp”-symboler som skickas som ett kvitto på att vi har läst och uppfattat meddelandet? Just det – vi kanske inte är världsmästare i basket, men vi slåss åtminstone om titeln om världens bästa samarbetsland och jag har märkt att våra kommunikationsegenskaper är enastående. I Spanien var det ont om både samarbete och kommunikation; ofta samsades antingen tre personer om ett jobb som hade kunnat utföras av en person – eller så glömde folk att delegera så att vi volontärer blev helt sysslolösa.

Underhållning som en konstform

Alla som följde VM från skärmar hemifrån och diverse sportpubar, missade helt underhållningen under matchernas time-outer och pausvila. I vissa moment plockades folk från publiken ut och placerades på planen för att få sina fifteen seconds of fame genom att kasta bollen från halvplan – eller tävla i en helt obegriplig tävling som gick ut på att ta på sig en handfull t-shirtar och sedan slänga dem i en tvättmaskin snabbare än motståndaren.

Hursomhelst – när tvättmaskiner inte släpades fram på planen, kom istället cheerleaders inrusande. De imponerande med sina uppträdanden, men en sak hade de alla gemensamt – de var alla unga kvinnor med hårt sminkade ansikten och oerhört lite kläder. Jag är visserligen varken dansare eller insatt i cheerleading, men jag tycker att vi borde ha kommit så pass långt att vi kan uppskatta duktiga dansare utan att vara tvungna att exponera dem på det här viset. (En grupp hade till exempel ordet “kinky” i sitt stage name.) I Sverige är vi duktiga på jämställdhet – låt oss visa att det är möjligt att underhålla en stor grupp idrottsintresserade människor utan att anspela på sex.

När USA spelade, kändes pausunderhållningen överflödig. Det räckte liksom att se sådant här under matchtid. När USA spelade, kändes pausunderhållningen överflödig. Det räckte liksom att se sådant här under matchtid. 0000-01-01

Dedication from the wild East

Finland räknas som en av VM:s största sensationer och den finska supportergruppen Susijengi kan nog räknas som VM:s främsta glädjeämne. Tänk att en promille av Finlands invånare, kring 8 000, tog sig till Bilbao i norra Spanien för att hjälpa landslaget till framgångar. Trots att laget inte ens lyckades ta sig till slutspel, satt en hel drös finska supportrar med Soumi-tröjor i publiken under finalen mellan USA och Serbien. Fram till sista matchen hejade de alltså fram sitt lag, trots att dessa inte ens fanns på planen.

Fantastiskt.

Och ja – Finland ligger som vi vet geografiskt mycket, mycket nära oss.

Världsmästare i vatten

Oj vad mycket vatten som druckits under VM. Oj vad många flaskor som tömts före, under och efter alla matcher. Och oj, vad mycket av detta vatten som färdats mil efter mil i lastbilar och andra transportmedel. Vi har i Sverige världens bästa vatten – vatten som kan drickas direkt ur kranen. Och för de spelare och medarbetare, som mot förmodan inte vill dricka kranvatten, har vi pantsystem nära till hands. Miljötänk!

Okej. Sveriges basket är långt från lika bra som Spaniens och vår idrottskultur gör inte lika stora avtryck som den spanska basketen gör. Visst, visst, men med vårt informationsfokuserade sätt att tänka, samt med vår uppskattning av människors lika värde och vårt miljöanpassade samhälle, tror jag att vi inom en snar framtid kan skapa något som till och med är bättre än #Spain2014.

0000-01-01

Fortsätt läsa

När Sverige mötte Spanien – skillnaden mellan svensk och spansk basket

I samarbete med Eskilstuna Basket har nästan två handfull spanjorer tagit chansen att korsa landsgränsen och tillbringa en säsong i Eskilstuna. För att skapa en större bild av hur svensk basket ser ut utifrån, bestämde jag mig för att ställa tre av dessa spanjorer mot väggen, och bad dem snällt att beskriva skillnaderna mellan svensk och spansk basket.

Twittra detta

Text

Ida Bergman E-mail

Med ett dunkande baskethjärta engagerar sig Ida i så mycket basket hon bara hinner. Som medarbetare på Basket24 får hon blanda basket med ord – och på så sätt uttrycka sina idéer kring och kärleken för sporten. Bortsett från Basket24 spelar hon i Basketettan, jobbar med basket och grubblar på hur man kan få in fler basketbollar i världens alla hörn.

Foton från Madrid

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer