Basket24

Göteborg - tillsammans mot Ligan

Göteborg har drabbats av en tuff verklighet utan elitlag för varken damer eller herrar. Nu måste de pröva något nytt, något de inte lyckats med tidigare.

I förra månaden åkte jag till Göteborg för att träffa och intervjua Dan Wiik från Sportresebyrån. Strax före den utflykten hade jag kommit till insikten att mina nuvarande basketskor var redo att kasseras och det var dags att investera i nya. Eftersom jag vet att situationen med basketskor i Malmö är hopplös tänkte jag att jag kunde kombinera min intervju med en liten shoppingrunda. I Sveriges näst största stad måste det väl ändå gå att få tag i en ordentlig basketsko? Inte riktigt, skulle det visa sig.

Totalt gick jag in i sex olika sportbutiker och frågade efter sektionen med basketskor, men alla butiksbiträden jag träffade suckade uppgivet och förklarade att min sökan var förgäves. Basketskor är inte lönsamt, i alla fall inte i Göteborg. Det här verkade jättemärkligt, tyckte jag, men jag fick det förklarat för mig att om en butik inte kunde garantera en viss försäljning genom att knyta sig till en klubb var det en alldeles för stor risk att plocka in en basketmodell. De säljer inte, helt enkelt.

Läget för elitbasketen i Göteborg är idag katastrof. I Malmö, där jag bor, kan man gå runt och klaga på att vi inte haft ett herrlag i Basketligan på många år, men här finns i alla fall ett Damligalag några mil bort, ett lag i Damettan, ett herrlag i Superettan och ytterligare två mindre än en timmes bilresa bort. Göteborg, Sveriges näst största stad, leds just nu av suveräna Damettalaget BK West som bäst placerade lag, både på dam- och herrsidan. Efter att Högsbos herrar ramlade ur division 1 förra året har Göteborg inte ett herrlag representerat i någon av de två högsta serierna.

Det har inte alltid varit såhär. Gothia, Kvarnby, Kärcher, New Wave och Högsbo är välkända namn inom svensk elitbasket som både spelat och vunnit mästerskap i högsta serien. Men en efter en har de fallit bort och när Kvarnby strax före starten av årets Damliga konstaterade att de inte vågade starta säsongen för att de inte visste om de kunde slutföra den stod Göteborg plötsligt helt utan elitbasket.

rosengårds sporthallmarie noakssonplaymakerkvarnby

Den siste överlevaren

Sex månader efter konkursen spelar Kvarnby i division 2 mot malmölaget Playmakers. Marie Noaksson, styrelseledamot i Kvarnby förra året, är startande center och Göteborgskorna lyckas svetta ut en jämn vinst mot ett hårt kämpande Playmakers. Efter matchen frågar jag Marie om hon känner att klubben tog rätt beslut:

“Ja, vi hade inget val. Jag hade inte orkat. Vi hade inte orkat.”

Problemet i Kvarnby var att klubben förlitade sig tungt på en storsponsor som hjälpt laget från division 1 upp till Damligan men när han föll bort var det tomt bakom. Även kärngruppen av ledare i Kvarnby drevs av människor som hade stort baskethjärta men litet nätverk i företagsvärlden.

“I styrelsen var vi ett gäng basketnördar”, berättar Marie. “Vi var inga företagsledare och man måste ha företagsledare som känner den och den för att få in de här pengarna. Sen är vi lillebror i Göteborg. Våra företagare lägger pengar på IFK Göteborg, Häcken, GAIS, handboll, Frölunda.”

Idag är Kvarnby en välmående, liten klubb med stabil ekonomi. De har ett brett ungdomsunderlag på flicksidan och några tjejer hoppas de ska kunna flytta upp i division 2-laget inom en snar framtid. Nu ska det byggas underifrån för att förhindra att samma sak händer igen. Men trots motgångarna är stämningen i klubben god.

“Det är ingen som är sur eller arg på Kvarnby eller sådär. Jag tycker vi håller huvudet högt.”

Marie Noaksson.Marie Noaksson.rosengårds sporthallmarie noakssonkvarnby

Vikten av ett elitlag

“Man måste ha något att se fram emot, en morot”, säger Dan Wiik, som vet hur det är att växa upp som basketspelare i Göteborg. “Annars sticker spelarna så fort de blir lite duktiga och söker sig till andra städer. Då är det svårt också att bygga upp något om där inte finns någon.”

Marie Noaksson håller med till fullo och pratar om hur viktigt det är för de unga spelarna i klubben att ha förebilder. De behöver äldre spelare att se upp till, ett lag de kan sikta mot och klubbens seniorlag blir ett enkelt sätt för ungdomarna att visualisera sig själva i samma situation.

Maries dotter, Louise Noaksson, spelade med Kvarnby i Damligan och fick uppleva vilken effekt det kan ha. Marie återberättar en stark historia:

“Louise var nere i Onsala och höll i en träning, sen när en av tjejerna fick syn på Louise blev hon alldeles darrig och sprang in i omklädningsrummet och började nästan gråta. Efteråt skickade hon ett Facebook-meddelande till Louise och berättade allt det här och skrev ‘tack för passningarna, att du visade mig hur man skulle göra. När du gav mig en high five tänkte jag att jag aldrig mer ska tvätta min hand’. Fattar du, eller? Förebild!”

Det finns en grund att stå och bygga på i Göteborg. Högsbo har Basketfestivalen, som fortsätter att bli större och bättre. Dan Wiik blev själv överraskad när han besökte den förra året.

“Basketfestivalen nu senast, det har hänt mycket sedan jag spelade. De har dunktävling, trepoängstävling och massa mer runtom. Det var fullsatt. De fick stoppa folk utanför och då tog de ändå inträde! De är inne på rätt spår, helt enkelt.”

Så basketkulturen finns där, någonstans. Nu gäller det att förvalta den, lära sig av historien och bygga något varaktigt. Alla jag talade med för den här artikeln erkände att det funnits en motvilja mellan klubbarna i Göteborg att samarbeta och dra åt samma håll. Högsbo, Kvarnby, Stenungsund och Lundby har tidigare jobbat var för sig, men nu kan det komma att ändras.

GA-hallenwesthelsingborg

Nykomlingen

Vad som är jättepositivt med det här är att basket i Göteborg har börjat prata med varandra så att det finns en grogrund att kunna göra det här gemensamt - att försöka få ett Damligalag i göteborgsregionen.

- Michael Malm

Av tvång har göteborgslagen sakteligen öppnat kommunikationen och allvarligt slutit upp i ett försök att etablera elitbasket i Göteborg igen - på lång sikt, den här gången.

“Många trodde att vi på eget bevåg ville plocka upp ett lag till Basketligan, men det vill vi inte. Det är inte intressant. Den äregirigheten finns inte utan om vi ska bidra till lag i Damligan ska vi göra det för göteborgsbasketens skull, inte för vår egen skull.”

West är ett levande bevis på vilken effekt samarbete kan ha. För tre år sedan slog Stenungsund och Lundby ihop sina damlag i division 2 för att satsa mot ett gemensamt division 1-lag. Redan första året kunde de tagit steget upp men kände att organisationen inte riktigt var redo ännu och valde att avstå. Året efter klev de upp i division 1 och slutade på en åttondeplats med nio vinster mot 13 förluster. I år har de ännu inte förlorat en match och noterade mot Helsingborg på söndagen sin 17:e raka vinst. Kvarnbys konkurs har så klart varit tacksam i frammarschen då ett dussin Damligaspelare i regionen helt plötsligt stod utan lag, men bandet mellan klubbarna var etablerat redan tidigare och då blev valet naturligt för många av dem att gå till West.1

Sportsligt har West kvalificerat sig för Damligan nästa år och en plats fanns där för dem om de ville ha den. Men liksom när de stod inför division 1 har klubben tagit den säkra vägen och valt att låta organisationen växa ännu ett år innan frågan kan komma tapeten igen. Klubben vet vad de vill och vet vad som krävs:

“Det handlar om att då ska man anställa en coach, man ska anställa en sportchef, man ska ha ett antal spelare som vet att de har en trygghet. Man ska kunna spela basket i Göteborg och få betalt för det.”

West kommer inte vara det laget som spelar i Damligan. Deras ambition är att vara ett etablerat division 1-lag som även kan producera unga talanger. Vad de vill är att vara ett understöd till någon av de andra föreningarna som förhoppningsvis kan ta klivet upp. Göteborg behöver ett lag i högsta serien och alla måste hjälpa till för att det ska hända.

heleneholmshallenrobert isakssonhannes erhardthögsbomalbas

Om fem år

Jag tror det finns ett Damligalag. Jag tror på det vi ska göra under det kommande året. Och med ‘vi’ menar jag alla klubbarna. På herrsidan tror jag det kommer finnas ett Basketettanlag. Jag tror inte det kommer finnas ett Basketligalag, men det kan vara på väg.

- Michael Malm

Även Marie Noaksson tror på ett göteborgslag i Damligan någon gång inom de närmsta fem åren. Kanske inte Kvarnby, men någon. Inför den här säsongen fanns det långtgångna planer på nära samarbete mellan ett Kvarnby i Damligan och Högsbo i division 1, men det föll ihop när pengarna försvann. Marie tror och hoppas att den vilja ska finnas kvar när situationen presenterar sig nästa gång.

Just nu är basket lite vilande i Göteborg. Föreningarna samlar kraft och fokuserar på ungdomssidan, men till slut måste även det resultera i en fungerande seniorverksamhet på högsta nivå - inte bara för klubbarna själva utan för basket i Göteborg i stort.

“Det är jätteviktigt", säger Michael Malm “Jag tror det är en förutsättning för att basketen ska få en kick i Göteborg. Jag tror inte det räcker med ett damlag utan det måste till ett herrlag.”  

Fortsätt läsa

Den nödvändiga statistiken

Matchstatistik är kanske inte det sexigaste inslaget i basket. Men faktum är att siffertrixandet är en viktig ingrediens i receptet för att bli en bättre basketspelare. Detta är första delen i Basket24:s artikelserie om statistik.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Karina Szuter E-mail

Basket24:s mest mångsidiga medarbetare tar hand om uppdrag som sträcker sig från grafik till informationsdesign till matchfotograferingar. Utanför Basket24 har hon tidigare jobbat som internationell projektledare och är för närvarande frilansande fotograf och designer.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer