Basket24

Helsingborg BBK @ IK Eos H

Det var en nervig tillställning i EOS-hallen när Helsingborg för tredje gången åkte ner till Sydvästra Skåne efter att ha mött Srbija och Malbas helgerna före - båda förluster. Helsingborg hade ett klart storleksövertag och krossade Eos i returtagning med 60-45, inklusive hela 23 offensiva returer. Helsingborg kompenserade dock det övertaget genom att ge bort bollen 20 gånger (13 i första halvlek), mycket tack vare duracellkaninen Gustaf Laike, som otröttligt spelade helplanspress under sina samtliga 35 minuters speltid, fick tre steals och tvingade fram otaligt fler dåliga pass.

Helsingborg - Eos

59 - 60 (16-16, 16-20, 11-15, 16-9) 

eoshallennils gjörupeddie bengtssoneoshelsingborg

Som slutresultatet indikerar var poäng en dyrbara råvara. En mix av turnovers, missade layups, öppna skott och straffkast fick det att verka som om lagen var nervösa och inte särskilt samspelta, något märkligt eftersom detta var den fjärde matchen för säsongen för Eos och den femte för Helsingborg. Srdjan Vukovic, det hemvändande proffset från Spanien, tillhör en av de starkaste spelarna i basketettan och Eos valde att öppna matchen med Taino "Mercedes" Bendz som försvarare på honom. Eos visste att de troligen skulle förlora returtagningsmatchen och försökte därför kontra genom att sätta ett snabbare lag på planen.

Det gick hyfsat i den första quartern då Eos gjorde gott om poäng på just kontringar och Taino bidrog med fem av dem. Helsingborg hade problem i sitt anfallsspel och förlitade sig alldeles för mycket på Vukovic, som flera gånger försökte dribbla bort tre försvarare på vägen till korgen.  

eoshallentaino bendzsrdjan vukovichelsingborgeos

Andra quarterns första 49 sekunder var matchen i ett nötskal då händelseförloppet visade: Missad layup, missad layup, missad trea, missad layup, turnover, and1. Det såg ut som att Eos gjorde ett medvetet försök att överlasta den starka sidan med hjälpförsvarare och ta bort övertaget som Helsingborg hade på insidan. När Helsingborg väl svingade över bollen till den svaga sidan var det inte tillräckligt många öppna skott som gick i för att Eos skulle straffas.

Eos uppträder mer disciplinerat i anfallet, sätter upp sina spel och får oftast också de skott de vill ha. Efter ännu en and1 från Taino Bendz och en underbar baseline floater från Adnan Karovic har Eos en niopoängsledning halvvägs in i andra perioden. Matchens höjdpunkt kommer när Srdjan Vukovic, efter en timeout,  driver mot mitten, delar Eos försvar som röda havet och går upp och slänger ner en elak enhandsdunk. Helt plötsligt vaknar Helsingborgs försvar till liv och två minuter senare är ledningen som minst nere i tre poäng innan de går till halvtid med Helsingborg i underläge 32-36.

eoshallensrdjan vukovicmats bertramadnan karoviceoshelsingborg

Tredje quartern inleds med mer av samma medicin. Högintensivt försvarsspel kombinerat med slarviga anfall gör att ställningen fem minuter in i perioden är 40-39 till Eos, trots att Nils Gjörup i Eos fick fyra straffkast efter en foul och teknisk foul av Martin Fastberg, som enligt domarna blev lite för närgången efter att spelet var avblåst. Spelarna lugnade ner sig, men den tekniska foulen visade sig kostsam då Martin Fastberg foulade ut med sex minuter kvar av matchen. Eos gör ett litet ryck före periodpausen med sju poäng signerade Bjarnemar och Gjörup, som sätter en trea vars och snyggar till siffrorna något i en tredje quarter som Eos vinner med 15-11.

Helsinborg gick ut hårt i fjärde quartern och Eos såg väldigt passivt ut under en sekvens på 2,5 minut när Helsingborg tog sju returer och gjorde sju poäng mot Eos en retur och noll poäng, vilket tvingade Coach Axel Wallin att ta en timeout. Typiskt för matchen var inte heller avslutningen en uppvisning i anfallsbasket. För Eos gjorde Nils Gjörup sina 16:e och 17:e poäng på två straffkast med tre minuter kvar att spela av matchen. Eos skulle sen inte göra fler poäng.

2,5 minut senare, efter sammanlagt tio missade skott lagen emellan, blev John-Edvard Bengtsson foulad och fick gå till strafflinjen med Helsingborg i underläge 60-57. John-Edvard satte en av två och Eos fick tillbaka bollen med 35 sekunder kvar att spela. Martin Bjarnemar driver bollen mot korgen och missar en tuff layup med tio sekunder kvar på skottklockan. I kamp om returen foular han Srdjan Vukovic, och ger på så sätt Helsingborg chansen att jämna ut ställningen utan att ta någon tid av klockan samtidigt som han plockar upp sin femte foul. Det sätter Eos i en utsatt situation då Johannes Hellström och Abdou Medjedoub redan foulat ut och Adnan Karovic skadat sig, vilket lämnar Daniel Gudmundson som enda tillgängliga spelare på Eos-bänken och Coach Wallin har inget annat val än att spela honom i matchens 14 sista sekunder.

Srdjan sätter första kasten men missar det andra. Robert Flink och Jonas Christensen får var sin chans att lägga in bollen under korgen men Gustaf Laike kan slutligen håva in returen och passa till just Gudmundson som blir foulad med mindre än fyra sekunder kvar. Gudmundson missade sitt första straffkast och även det andra, förmodligen med avsikt för att Helsingborg inte skulle kunna kalla sin sista timeout och rita upp ett spel. Srdjan Vukovic tog returen men hann aldrig få iväg ett skott innan matchklockan ljöd. 

eoshallensrdjan vukovicmats bertrameoshelsingborg

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24

Fortsätt läsa

Ostoppbar

Styrketräning har sakta men säkert blivit accepterat som en naturlig del av basket, men trots det är litteraturen kring det nästintill obefintlig. Vi sökte upp en av Sveriges starkaste basketspelare för att reda ut några vanliga missuppfattningar.

Twittra detta

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer