Basket24

Intervju: Hans von Uthmann

Strax efter att det extrainsatta förbundsmötet var avslutat fick vi en chans att sitta ner och prata med ordförande för Svenska Basketbollförbundet, Hans von Uthmann. Han svarade på frågor om konsekvenserna av dagens beslut, risken för läggmatcher och var han tror att svensk basket befinner sig om tio år.

 Var det jämnare än du väntat dig? 

Jag hade ingen riktig föraning. Det är klart jag trodde och hoppades att det skulle gå genom för jag tycker i grund och botten att det är ett bra förslag. Jag har stor respekt för det skulle finnas mycket synpunkter och mycket frågor men det skulle kännas andefattigt att inte våga ta ett steg framåt, sen får vi lära av det och utvecklas av det, men att bara stå still och stampa - med allt det som händer i basketen i Sverige just nu - det hade känts rätt andefattigt, tycker jag.

Är du nöjd med uppslutning?

Nej, det är klart jag inte är. Det är klart det är synd att inte fler föreningar är representerade.

Vad tror du det beror på? 

Det måste man fundera lite på och lyssna på, men i grunden tror jag att väldigt många tycker att det mesta fungerar hyfsat bra i svensk basket, och det gör det just nu. Mycket går framåt, vi gör saker tillsammans, vi har bra diskussionsklimat. I det tror jag litegrann att hälsan tiger still. Men sen är det en ovana att det är lätt att tycka men det är svårare att ta ansvar, generellt sagt. Det är många som gärna tycker men de som är med och tar ansvar, och det tycker jag man gör vare sig man tycker det ena eller det andra, men är man här så tar man ansvar. Det är inte lika lätt och det är väl inte bara vi som har problem med det, att få föreningar eller få människor att rösta. Demokratin ställer faktiskt krav på oss.

Ambition pratades det mycket om idag. Det här mötet idag är ett stort steg i dit vi vill komma med svensk basket. Vad händer efter det här? Hur ser planen ut för framtiden? 

Redan nästa vecka kommer tävlingsutskottet att jobba vidare med planeringen runt det här, för vad innebär det? Det kommer få konsekvenser för distrikten på Division 2-serierna, som inte är okända men som nu kräver lite mer planering. Mats och jag sa precis när mötet var slut: “det är nu arbetet börjar”, och det är det till stor del. Tävlingsutskott, distrikt och föreningar kommer nu jobba vidare för att verkligen ta det mot nästa steg, för allting bygger på att det ska gå ut en inbjudan i januari/februari där inbjudan går ut till kommande säsong. Då ska allt vara klart.

En av våra Twitterföljare undrade över 3-domarsystem, om det är något som diskuterats dels för Damligan, men även Kvalserien och Superettan?

Det har vi faktiskt inte diskuterat, annat än att i Basketligan Herr har vi det och i Basketligan Dam har vi det inte. Ett tag var vi inne på att vi skulle göra det även i Basketligan Dam men i diskussioner med Basketligan Dam-föreningarna, och också när vi tittade på ett antal av de professionella damligorna i Europa, Tjeckien till exempel, där ligger faktiskt fortfarande två domare på deras professionella damliga och sen tre i FIBA, så till slut kom vi fram till, både av ekonomiska skäl kanske, men också av domarresursskäl, att vi stannar kvar på två domare. Vi har inte pratat om det med SuperEttan, men det är en intressant frågeställning.

Vad tog du annars med dig för intryck av dagens möte?

Jag tycker det var bra diskussioner, bra synpunkter. Vi vill ju höja nivån rakt igenom, och det tror jag alla vill som var där, sen handlar det bara om vägen dit och det kommer vi alltid ha olika uppfattningar om. Personligen tycker jag, just om ekonomiska konsekvenser, att hur mycket vi än skulle sätta en utredningsgrupp att titta på det kommer alltid någon anföra att “det gäller inte mig eller min förening”, så där måste föreningen ta ansvar för sin egen ekonomi. Det är befängt om någon annan ska göra det, så det där tycker jag är en icke-fråga. Jag tycker ekonomin är viktigt, det är vi överens om, men att be någon annan ta ansvar för den, det finns inte.

Kostnadsutjämning har tidigare diskuterats i en eventuell Superetta. Är det något ni tagit upp?

Nej, det har funnits någon diskussion och sen har det inte blivit något mer. Jag tror på idén med Superettan. Man ska också komma ihåg, när några klubbar säger att gapet är för stort mellan Basketligan och Basketettan, det är vi ju överens om. Inte minst från Basketligans representanter, några av dem närvarade idag, har framförts att vi måste minska gapet och få Basketettan närmare - alla håller med om det. Sen kan vi ha olika vägar dit, men att säga att vi ska ha en stängd liga tror jag inte kommer föra oss närmare varandra utan nu genom Superettan tror jag det är ett sätt att minska gapet. Kommer vi att ha åtta lag som är beredda att verkligen satsa? Det får vi väl se, men Basketettanlagen har sagt det. Nu är det upp till dem att bevisa det. Vi måste hela tiden våga ta nästa steg.

Läggmatcher var något som togs upp idag. Finns det något sätt att komma runt det?

Nu kan jag inte paragrafen exakt som den ser ut, men man måste agera i enlighet med våra regler och fair play och allting. Den risken finns fortfarande idag. Den finns inte minst i sista omgången när det är betydelselöst. Vi kommer alltid ha den risken, precis som med reglerna runt dubbellicenser, det finns alltid nån som försöker kringgå syftet. Jag tycker det är viktigare att vi lyfter fram det positiva och det vi vill åstadkomma. Sen ska vi försöka begränsa möjligheterna till missbruk, men någon kommer alltid vara klurig och då får vi följa efter och rätta till, eller hur?

Jag köper att det finns en risk med läggmatcher, men jag tror inte det finns ett system som täcker allt och åstadkommer allt utan det är viktigare att vi skapar utrymmet och de som eventuellt gör en läggmatch, de får väl stå där med skammen inför hela basketsverige, för det är så pinsamt. På samma sätt som någon sa: “det finns de som missbrukat dubbellicenserna”. Ja, men det är inte utbrett, det är inte huvudproblemet med dubbellicenser att det missbrukas, utan det är en möjlighet och vi vill utveckla talanger, sen kommer alltid någon vilja klättra runt det. 

Vad var ursprunget till det här beslutet? Var det att man ville förbättra Basketettan och som konsekvens av det öppna Basketligan eller var det på andra hållet att man ville öppna Basketligan och därigenom skapa en Superetta?

Till årsmötet i mars 2012 kom det ett antal motioner som huvudsakligen handlade om Basketettan. Det kom förslag på Superettan. Det kom till och med förslag på att vi skulle införa Superettan omedelbart från ett antal Division 1-klubbar. När vi sen gick ut och frågade Division 1-klubbarna var det sex som svarade. Vi lyssnade och vi kollade. Som sagt, sex stycken svarade. Inte ens alla de som motionerat svarade, så att vi är tydliga på det. Det var det ena.

Vi tyckte det fanns en del aspekter. Basketligaföreningarna hade pratat om hur minskar vi gapet? Vi hade själva pratat om Basketligan och hur utvecklar vi den. Jag är jätteglad att vi är så många som säger nu att “vi har inte en stängd Basketliga”, för jag tyckte jag själv stod ganska ensam i olika bloggar och medier och försvarade det. Vi har inte en stängd liga. Vi har inte sagt nej till en enda förening som vill in på de sista fem eller sex åren. Nässjö en gång drog sig själva ur för de kände att “vi klarar inte det här”, men bortsett från dem har vi inte sagt nej till någon. Däremot har ingen ramlat ur, det är korrekt, men eftersom det inte varit något problem så har vi ingen stängd liga riktigt.

Det blev ett långt svar på din fråga, men jag skulle säga att det var en kombination av, å ena sidan motioner, och andra sidan styrelsens eget arbete och Basketligaföreningarnas, inte samlade men framförda, intresse som gjorde att vi tyckte tiden var mogen. Vi lade ett förslag till årsmötet att “låt oss tillsätta en utredning”. Det beslutade förbundsmötet enhälligt. Där startade det. Då handlade det både om Basketligan och om att minska gapet mellan Basketligan och Basketettan. Då fanns det representanter för alla olika intressegrupper; distrikt, Basketettan, Basketligan Dam och Herr. Det fanns liksom allt med i den utredningsgruppen. Den fanns på nätet och fanns tillgänglig.

Igen, tillbaka till hälsan tiger still, de blev inte direkt mailbombade av tankar, idéer och förslag. Sen hade vi ett informationsmöte i Norrköping i samband med Basketforum i september och då var det rätt många där. Det var alla Basketligaföreningar Dam och Herr och alla Basketettanföreningar Dam och Herr, så det var rätt många där och lyssnade och tog del, distrikten också, naturligtvis, och intresseföreningar. När det sen gick ut på remiss så skickade vi till alla föreningar, till domarföreningar också och spelarföreningar. Vi ville verkligen vara öppna och transparenta. Låt oss nu diskutera det här. Vad fick vi? 25 remissvar ungefär? Processen, arbetet och allt det där var fortfarande utredningens. Styrelsen kom in först efter remissvaren. Då kommer det till styrelsen. Det är utredningen som skickar på remiss och sen styrelsen som samlar in allt. Då är utredningen färdig och avslutad och utredningsgruppen är klar. Allt innan var utredningens arbete och det är också rätt viktigt, att det inte är en styrelseprodukt fram dit.

Några påpekade att processen gått väldigt fort och hade önskat mer tid. Du känner inte att det har blivit stressigt?

Nej, absolut inte. Det var många som sa, särskilt Basketligaföreningar, att nu har vi ett momentum och nu händer det saker och nu då säga att vi tar ett år till? Då hade luften gått ur. Vi är inte större och inte sämre än att nu får vi ta det här och så får vi jobba med det och upptäcker vi att “här måste vi slipa lite”, då behöver vi inte ha extra förbundsmöten varje gång utan det är faktiskt Förbundsstyrelsen som beslutar.

Skälet att vi gjorde det här var just för att vara så transparenta, för att vara så tydligt demokratiska och för att det var en ganska omfattande förändring. Därför bestämde vi oss för att vi har ett extra förbundsmöte. Men till exempel, den fråga som kom där, om Damligan ska vara tio eller tolv lag? Det behövs inget förbundsmöte, det beslutar styrelsen och det gör vi naturligtvis i samråd med föreningarna, både Basketligan och Basketettan. När herrarna gick från att spela två matcher till att spela tre matcher, det var något som styrelsen beslutade, som TU (Tävlingsutskottet) tillsammans med Ligaklubbarna diskuterar, så vi behöver inte ha extra förbundsmöte varje gång, men här var det viktigt att vara både öppna och transparenta.

Så nej, jag känner inte att vi har hetsat på något sätt. Jag tror framförallt inte att materialet skulle bli bättre om vi väntade ett år till. Någonstans måste man våga ta steget, att ha ambitionen att ta ett steg till. Sen är det som med allt annat: “ojdå, det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss”. Då lär vi av det. Värre är det inte och större är inte vår sport. Sen får man också vara ödmjuk inför att förra året var det inte ett enda Division 1-lag på damsidan som ville kvala upp till Basketligan Dam. Vi hade inget kval. Det var ingen som ville upp. Då kan vi ta vilka regler och beslut vi vill. Vill de inte så vill de inte.

Avslutningsvis en mer visionell fråga: vad blir nästa stora steg? Säg att det här rullar på, utfallet blir bra och så vidare. Hur ser du på svensk basket i stort om tio år?

Lite det jag sa i inledningen (av det extrainsatta förbundsmötet): vi är en ledande nation i Europa som oftare går till EM-slutspel än inte. Vi är med och slåss om OS-platser, ska inte sträcka det längre än så, men vi är med och slåss om OS-platser och höja ribban rätt rejält. Vi har en vision som säger att vi är Sveriges ledande nationalsport. Det innebär att vi är en av de största sporterna vad det gäller publik, sponsorer, aktiva. Sen kan vi alltid dela upp det i siffror och gaffla om vad som är exakt rätt, men som vision: vi är en sport i Sverige som motsvarar den position som basket har i Europa och världen i övrigt, det vill säga en av de största lagsporterna. Därmed också landslagsframgångar och klubbframgångar.

Det är det vi brinner för och det är det vi vill skapa. I det ligger också att man fortsätter attrahera en massa ungdomar. Allting börjar ju där. Vi har väl alla kommit in i sporten genom knattespelare och smålagstränare och sånt där. Det är inte bara för att vi har en Jonas Jerebko och en Frida Eldebrink nu helt plötsligt, utan de är ju produkterna av ett fantastiskt bra arbete under väldigt många år och de är inte en utan de är flera.

Det är det som är så himla stort, att en stjärna kan dyka upp nånstans nångång men vi har faktiskt flera, både på herr- och damsidan. Det är jättehäftigt! Ibland glömmer vi det men vi har fem eller sex tjejer i Euroleague och de flesta av dem är ledande. OK, just nu sitter Jonas längst ut på bänken men han har faktiskt varit en ledande spelare och Jeffery (Taylor) kommer in och är starter.  

Fortsätt läsa

Game changern

Svensk basket har nu höjt ribban och ställt högre krav på klubbar runtom i landet. På Svenska Basketbollförbundets extrainsatta årsmöte bifölls utredningens förslag och från och med säsongen 2013/2014 kan lagen i Basketligan Herr numera ramla ur på grund av “sportsliga tillkortakommanden”, som det elegant står formulerat i förbundsutredningen. Vi var där i mötesrummet på Nordic Sea Hotel och såhär gick det till.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer