Basket24

Järfälla @ Eos (BLD)

Bakom en stark defensiv insats tog Eos sin andra vinst för säsongen mot gästande Järfälla, som hittills är vinstlösa i Basketligan. Det var en kollektiv insats ledd av Louise Angel, som slutade med tolv poäng och tio returer i Helen Findleys frånvaro, som låg hemma med sjukdom.

Järfälla - Eos

44-54 (8-18, 12-16, 10-14, 14-6)

Järfälla, som för övrigt ligger här, var på besök i Eoshallen på lördagen och letade efter sin första vinst för säsongen på sjätte försöket. Järfälla slutade egentligen på tredje plats i basketettan förra säsongen och därmed utanför Basketligan men laget fick, liksom Eos för två år sedan, beskedet under sommaren att ett av lagen i ligan var tvungna att dra sig ur och blev därmed erbjudna en plats. Offensivt har Järfälla haft det svårt och med lördagens match inräknad snittar de 48 poäng per match, med Ciara Shields 9,4 poäng i täten. För att göra uppgiften ännu svårare var lagets startande point guard, Jessica Ahlin, inte på plats.
"Vi har svårt att göra poäng, och det har vi haft i flera matcher nu," berättar Coach Johan Persson efter matchen. "Det blir väldigt statiskt utan vår startande point guard, som är den som är bäst på att attackera och skapa för andra."

Hemmalaget Eos spelade senaste bortamatch i måndags mot Telge och åkte hem med en 23-poängsförlust i bagaget. Eos har också upplevt problem med att få bollen i korgen och gör i genomsnitt 57 poäng per match. Att ledande poänggörerskan Helen Findley inte spelade hjälpte förstås inte till. Järfälla öppnar med att göra matchens två första poäng. En minut senare sätter dock Erika Persson en trea för hemmalaget som för dem upp i ledning, för gott skulle det visa sig.

Eos öppnar matchen väldigt fokuserade defensivt och visar upp ett aggresivt försvar som vållade problem för ett redan offensivt handikappat Järfälla. Särskilt Maja Nilsson och Erika Persson satte tonen genom att pressa Järfällas bollhållare över hela planen. Offensivt flöt det på för Eos fram till ställningen 11-6 när Järfälla tar timeout. Efter timeouten kommer Järfälla ut och spelar zonförsvar, något som fällde Eos i sin senaste hemmamatch mot Visby. På lördagen såg zonanfallet dock finslipat ut, med snabba passar runt zonen, folk som cuttade genom mitten och öppna skott.

Basket24 frågade Eos Coach Knubbe Nordqvist efter matchen om varför zonanfallet såg så bra ut:

Vi har övat en del på zonförsvar, vilket vi nu är bättre på. Förut gjorde vi lite för lätta poäng [på träning] för att vi sällan övade zonförsvar. Nu är vi bättre i försvaret och då tvingas vi spela bättre anfall också.

Efter första quartern gick också Eos till ledning med 18-8, varav hälften av de poängen kom på trepoängare. Andra quartern öppnade Järfälla starkare offensivt och drog sig upp till underläge 20-14. Efter kring två minuters poängtorka från båda lag ryckte dock Eos tillbaka den bekväma ledningen med en tolv poäng mot en-spurt och det stod då 32-15 med 90 sekunder kvar innan halvtidsvilan. Eos fick verkligen utdelning för det arbete de lagt ner på sitt zonförsvar och tvingade Järfälla till många hastiga avslut och en hel del turnovers. Det är ett potent vapen som Eos sitter på när de spelar en aktiv zon med bra kommunikation, kvicka roteringar och armar i luften. Och om eller när anfallarna sen tar sig in i mitten står Louise Angel som sista hinder och motar eventuella attacker. Halvtidsresultat: Eos 34, Järfälla 20.

Mia Hakim gjorde ett piggt inhopp i första halvlek och påverkade särskilt matchen defensivt, vilket var ett uppmuntrande tecken för Eosfans. En frisk Mia Hakim tillhör Sveriges bästa bollbehandlare och särskilt vackra är hennes enhandspassningar, som är lika säkra med både vänster som höger hand. Just i den här matchen slutade hon lite okaraktäristiskt med sex turnovers på bara tolv minuters spel, men hon visade tillräckligt mycket i första halvlek för att Coach Knubbe skulle välja att starta henne i tredje quartern framför Simona Bartkova.

Tredje quartern var inte särskilt publikvänlig när stegfel blandades med fouls och bakåtspel. Det var slarvligt och odisciplinerat från båda lag. Det uppstod många situationer med 50/50-bollar där Eos oftare än inte var först på bollen och också kom ut med den. En tuff situation för Järfälla, när man inte bara spelar mot ett lag med mer talang, utan som även kämpar hårdare. Raushan Gültekin drog periodens högsta jubel med en underbar no look-passning till Louise Angel för en enkel layup. Raushan gjorde nästan exakt samma move i första halvlek, men fintade då till och med sin egen lagkompis, som fick bollen i huvudet. Den här gången var Louise med på noterna, till publikens förtjusning.

En annan höjdpunkt var när Simona Bartkova visade upp vad man kan lära sig av att spela basket i USA. Med omkring tre minuter kvar att spela av den tredje perioden drev Simona mot baslinjen, stannade och skottfintade. Försvararen, Alexis Auffray, köpte finten och hoppade upp i luften, till synes rakt upp. Simona såg dock en chans att få komma till strafflinjen och hoppade framåt in i Alexis, som inte kunde göra något annat än att foula Simona. Det är med stor sannolikhet ett move som Simona plockat upp under sin tid i Förenta Staterna, då man sällan ser renodlat nordiskt basketfostrade spelare göra sådana saker.

En dålig vana som Eos lagt till sig är att varje match ta ungefär fem minuter där de helt överger sitt spel och ger bort matchen. Som tur var för Eos var den här matchen redan avgjord innan den perioden kom i lördags. Fjärde quartern öppnade Eos med ledning 48-30, men slutresultaten skrevs till 54-44, vilket betyder att Eos endast gjorde sex poäng. Anledningen var en oväntat effektiv helplanspress med tre spelare från Järfälla som var uppe och stötte på Eos planhalva i varje Eosanfall. Helplanspressen förvånade även Coach Persson som svarade på frågan varför han inte plockade fram den tidigare i matchen:

"Jag trodde aldrig vi skulle få så mycket utdelning som vi fick, hade vi slängt in den tidigare hade de säkert anpassat sig till den. Det skulle kunna varit så att den vänt matchen totalt, men vi kunde fortfarande inte göra poäng framåt."

Järfälla är väl medvetna om att det är ett etableringsår för dem i ligan och det kommer ta ett tag innan deras spelare vant sig vid skillnaden mellan division 1 och Basketligan. Målsättningen är så klart att ta sig till slutspel, men om de bara lyckas hanka sig kvar till nästa säsong ses det också som ett lyckat resultat.

"Vi har spelare som spelat i Damligan men som aldrig behövt vara ‘den som ska göra det’. Det är upp till bevis för jättemånga och visa att de kan spela på den här nivån. Förhoppningsvis har vi efter jul några som verkligen kan prestera på den här nivån," avslutar Coach Persson om Järfällas framtid.

För Eos var matchen ett fall framåt, och en vinst är ju en vinst, även mot tabelljumbon. Coach Knubbe avslöjar för Basket24 vad tjejerna ska ägna sig åt i veckans träningar:

Vi måste göra som min pappa säger och öva på layups och straffkast.

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24

Fortsätt läsa

Jeannie Saunders - Just Cruisin'

Den 5 oktober i år var Basket24 i Eoshallen för att bevaka lundalagets säsongsöppning mot guldtippade Udominate från Umeå. Förra året hade Udominate redan ett starkt lag med italienska poängmaskinen Pamela Rosanio (numera Blomberg), lovande spelfördelaren Kicki Nybom, pansartanken Jessica Nilsson och såklart Jeannie Saunders men i år har norrländskorna nästan orättvist fått tillskott genom Ashleigh Brown, Stefanie Yderström och Kadidja Andersson, för att nämna några. Vi hade siktet särskilt inställt på Jeannie och var förberedda med research, frågor och dubbla fotografer så att vi alltid hade en kameralins riktad mot kvällens specialintresse.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer