Basket24

KFUM Nässjö @ Malbas

Det var toppmöte på Borgarskolan i Malmö i söndags när två av basketettans tre obesegrade lag möttes. Malbas gick segrande ur matchen, med John Fitzgerald, Alexander Nilsson och Korab Ferizi längst fram på scen.

NÄssjö - Malbas

62 - 81 (12-20, 20-11, 12-24, 18-26)

Vad som sticker ut först när man tittar på siffrorna efter söndagens match mellan Nässjö och Malbas är John Fitzgeralds statistikrad på 38 minuter, 25 poäng, 9 assist, 6 returer,4 steals och 3 blockar. Det är svårt att hitta en enskild spelare i basketettan som betyder så mycket för sitt lag som John gör och han visade hela sin repertoar mot Nässjö. Faktum är att Malbas startfemma drog hela lasset på söndagen; de snittade 34 minuter och gjorde samtliga poäng för hemmalaget.
Nässjö har marscherat genom sina första fyra matcher, haft en vinstmarginal på i snitt 23 poäng och såg väldigt starka ut inför toppmötet mot Malbas. Med rutinerade lagkaptenen Srdjan Damjanovich, golvgeneralen Karim Wazzi och basketettans kanske bäste Sixth man i Kristoffer Sillén är Nässjö ett komplett lag, sånär som på förmågan att skjuta trepoängare. Med fem matcher spelade av säsongen har Nässjö satt miserabla 18,9% av sina trepoängsförsök. Detta var med säkerhet något som Malbas Coach Henrik Svensson tog i beaktning när han ritade upp sin matchplan mot Nässjö.

Matchen startade i ett rasande tempo när båda lagen sökte kontringar vid varje tillfälle, Alexander Nilsson bidrog med en särskilt hänsynslös dunk som avslutning på en av dem. Det är kul att se Alexander dunka, för ingen annan blir så peppad av att dunka som han. Det var en atletisk uppvisning av två snabba lag och basketen höll hög nivå; det kändes som division 1-basket när den var som bäst. Efter drygt fem minuters spel ledde Malbas med 17-12 och det ohållbara tempot lugnade sig något när Malbas för första gången visade sitt zonförsvar, som skulle ställa till det för Nässjö under resten av eftermiddagen. Nässjö gjorde inte fler poäng i första quartern och låg under med 12-20 i periodpausen.
Andra quartern fortsatte i det lägre tempot, Malbas spelade mycket zon och Nässjö fick massor med öppna skott utanför trepoängslinjen, fyra stycken gick i under perioden och det var inte så konstigt att det sammanträffade med deras enda ledning under matchen. Christopher Sillén hade huvudansvaret att försvara på Fitzgerald under perioden och gjorde ett hästjobb när han sprang genom otaliga screens och försökte hålla honom utanför trepoängslinjen. Nässjö ledde med 32-31 i halvtidsvilan, mycket tack vare sina fyra trepoängare. Ställningen kändes en aning skev och returtagningen, som Malbas ledde 23-13, pekade mot att Malbas även borde leda på poängtavlan om inte Nässjö började plocka in fler skottmissar.

Om Fitzgerald hade haft en “tyst” första halvlek så var tredje quartern mer öronbedövande. Under de första sex minuterna noterades han för en block, en trea, en dunk, två steals och fyra straffkast. Malbas hade då ryckt förbi och ledde med 44-36 med ungefär fyra minuter kvar att spela av tredje och drygade ut övertaget till 55-44 inför den avslutande quartern.Fjärde quartern började poängsnålt innan Malbas Gazmend Sinani påbörjade en olycklig sekvens när han först gjorde en turnover, delade ut en foul, sköt luft på ett öppet hoppskott, avslutade med att foula Srdjan Damjanovich på vägen till korgen plus en teknisk foul för att han fortsatte hålla i Srdjan efter att domarna blåst av spelet. Gazmend gjorde sorti, men som tur var för Malbas fanns Alexander Nilsson kvar och räddade dagen.
Efter att Nässjö tagit sig närmare och nu bara var sex poäng i från tog Alexander tag i matchen genom att först driva mot korgen och bli foulad. På inkastet som följde satte han sin andra trepoängare i matchen. 15 sekunder senare lade han i en alleyoop-layup efter att John Fitzgerald stulit en pass från Janis Graudins, sen avslutade han med att stjäla bollen själv, gå till korgen, avsluta och bli foulad. Vid det tillfället stod det 64-52 halvvägs in i fjärde quartern och luften hade tydligt gått ur Nässjö som igen fick börja längst ner på en brant uppförsbacke.
Nässjö kom aldrig närmare än sex poäng utan Malbas drog i stället ifrån och även om slutsiffrorna inte är helt representativa för matchen så var det ändå Malbas match att förlora. Malbas riktade in sig på Nässjös svaghet och exploaterade den så gott de kunde. Nässjö kommer troligen inte skjuta sämre än 20% på trepoängare resten av året, men de måste nog hitta på något snart för de kommer få se en hel del zonförsvar tills treorna börjar gå i.

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24

Fortsätt läsa

Svensk Basket blickar framåt

Med anledning av det extrainsatta förbundsmötet den 8 december vill vi försöka ge lite insyn om vad som är på G i Svensk Basket.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer