Basket24

Ludde Håkanson – mästare på att sätta (upp) mål

Ludde Håkanson har basket i blodet. Men bara för att idrotten flyter i ens ådror, betyder inte det att vägen till målet blir kortare.

Från Bromma till Barcelona

Luddes resa från Alviks Åkeshovhall till Barcelonas A-lagstrupp i Euroleague och och det svenska seniorlandslaget har kantats av hårt arbete och extra träning i princip varje dag. Det finns inte utrymme för slarv med träning och misskötsel av den egna hälsan när man har ett så högt uppsatt mål som Ludde har: att ta en ordinarie plats i Barcelonas A-lag. I nuläget har Ludde en plats i truppen, men det är av förklarliga skäl ont om speltid för den 18-åriga svensken. Han har inte lika stor erfarenhet som de andra spelarna, och det är hård konkurrens om platserna i laget: Marcelinho Huertas från Brasilien och spanjoren Juan Carlos "La Bomba" Navarro är två konkurrenter vad gäller speltid, och hittills har Ludde spelat relativt få minuter. Trots detta är motivationen på topp och han och är ödmjukt inställd till sin plats långt ute på avbytarbänken. 

"Självklart skulle jag vilja spela mer än vad jag gör i nuläget, men det är inget jag är tjurig för. Jag visste att det skulle vara så här, och jag har hittills varit med mer än jag hoppades på före säsongsstart. Det är verkligen inte svårt att hålla sig motiverad."

Med blicken fäst på målet – den ordinarie platsen i A-laget – är det viktigt att visa vilja och målmedvetenhet. Ludde vet precis vad han vill, och varje träning är ett tillfälle för honom att visa omgivningen, lagkamraterna och coachstaben att han är på väg att uppnå målet. 

“Det gäller att ge allt på träningarna. I år är träningarna viktigare för mig än matcherna. Det är på träningarna jag måste visa att jag vill ha en ordinarie plats nästa säsong.”

Ludde i Barca-linnet (Luddes bild). Ludde i Barca-linnet (Luddes bild). 0000-01-01

Extraträningens resultat

Det handlar inte bara om att visa god vilja, basketskicklighet och fysik på lagträningarna, utan också att tydliggöra att man inte nöjer sig med den nivå man uppnår tillsammans med lagkompisarna. För att bli ännu bättre och göra framsteg i basketspelandet, gäller det att träna extra – på i princip allt. Dessutom måste det ske med kvalitet, annars ger det ingen positiv effekt. 

"Man måste ta hand om den egna träningen. Visst blir det en del extraträning: jag skjuter extra varje dag och går till gymmet alla dagar som vi inte är ute och reser."

På tal om resor – det blir en hel del kuskande för Ludde och Barcelona. Varannan vecka är laget borta på basketäventyr (antingen utomlands eller någon annanstans i Spanien) i fem dagar. Eftersom laget har ett eget flygplan, är resandet ganska bekvämt, trots att det är ganska besvärligt att resa så mycket. Under Luddes fyra månader i A-lagstruppen har han bland annat hunnit besöka Kina, Taiwan, Italien och Israel, för att bara nämna några av de platser. Men trots att de reser mycket, kan Ludde inte påstå att han har hunnit uppleva speciellt mycket av länderna. 

“Vi ser faktiskt inte speciellt mycket. Fokus ligger helt och hållet på matchen som vi kommer att spela; man varken orkar eller hinner vara turist. Men det roligaste med resorna är ändå matcherna; det kommer så fruktansvärt många fans till Euroleague-matcherna. I Aten blev vi utsatta för bombhot i halvtid!”

Även i landslagströjan trivs han bra! (Luddes bild.)Även i landslagströjan trivs han bra! (Luddes bild.)0000-01-01

Livet som basketproffs är inte så glamouröst som man kan tro. Ibland tär det på krafterna, och Ludde erkänner att han saknar Sverige och basketlivet där hemma: 

"Här är allt oerhört 100  % seriöst hela tiden. Jag saknar tiden som hallråtta i Åkeshovhallen – jag kunde tillbringa hela helger och lov där, och det mesta handlade om att ha roligt och skoj. Här betyder vinster allt."

Omklädningsrum och vardagsrum

Ludde är både ambitiös, träningsvillig och en sanslös baskettalang, men han är precis som andra mänsklig och berättar att han ännu inte riktigt har lärt sig att hantera förluster och dåliga matchdagar särskilt väl. 

"Jag har en förmåga att deppa ihop totalt om jag inte har presterat så som jag vill: så har det alltid varit. Det har blivit mycket bättre med åren, men jag blir fortfarande väldigt påverkad av dåliga matcher. Basket är ju mitt liv; därför mår jag som jag spelar. Det kan vara farligt."

Jag frågade Ludde hur det är att spela i samma lag som storstjärnor som Navarro och Huertas, och han förklarade att han till en början kände sig nervös av att bara vara i samma omklädningsrum som dessa basketspelare. Med tiden har nervositeten bytts ut mot öppenhet; Ludde firade exempelvis jul hemma hos Huertas och Navarro skjutsar hem Ludde från träningarna. 

0000-01-01

Motivation och mål

Naturligtvis är det en enorm fördel att få träna med så skickliga och smarta basketspelare som Ludde har fått chansen att göra. Att få spela försvar mot Huertas, och att Huertas i sin tur spelar defense på Ludde gör honom till en bättre basketspelare för varje träningspass. 

“När jag spelar mot Huertas är det inte att se och lära som gäller. Jag försöker slå honom. Varje gång. Han vinner så klart oftast, han är bättre än jag på många sätt. Men det är häftigt att känna att man kan spela jämt och  att man är bättre än han är på vissa saker. Jag inspireras av honom både som basketspelare och ledare och försöker snappa upp det han gör bra för att jag ska kunna bli en mer komplett spelare.”

När Ludde skrev på för Barca fick han flera gånger höra från olika håll hur ovanligt det är att man får komma upp från Barcelonas “B-lag” till A-laget i Euroleague. Han fick det också inpräntat att hur liten chansen är att man lyckas är. Är man inte en mentalt stabil spelare med självinsikt kan dessa ord få en att misströsta, men för Ludde fungerade det tvärtom.

"Det gjorde mig bara mer motiverad. Jag vill bara mer hela tiden. Jag vill spela mer – jag vill spela bättre."

Röster om Ludde

Ludde Håkanson är alltså bara 18 år, men har redan hunnit uppleva mer än många basketspelare kan drömma om. Vad är då hemligheten? Hur gör man för att bli så framgångsrik? För att ta reda på lite mer om Ludde som basketspelare och -människa kontaktade jag två Alvik-fantaster som har följt Luddes utveckling under de senaste åren.

Bollplanket Joakim Lantto

När Ludde var 11 år började Joakim Lantto som assisterande coach i det Alvik-lag som Ludde spelade i. Under de följande säsongerna fortsatte samarbetet och Joakim coachade Ludde under sammanlagt tre år. Jocke och Ludde har tillbringat många timmar i hallen tillsammans, och Jocke fungerar fortfarande som ett slags bollplank för Ludde. 

“Vi har hjälpt varandra att utvecklas. Jag är bara fem år äldre än Ludde och var väldigt ung när jag började coacha honom, vilket gjorde att jag var en ganska grön tränare på den tiden. Men han hjälpte mig att utvecklas som tränare, inte minst inom individuell teknik, och jag gjorde mitt bästa för att han skulle utvecklas så mycket som möjligt.”

Jag frågade Joakim om han har någon förklaring till varför Ludde har lyckats så väl med basketen. Han nämner två starka faktorer: målmedvetenhet och ödmjukhet. 

“Ludde vill alltid bli bättre, och jobbar hårt för att bli just det – bättre. Han är otroligt målmedveten och har mycket hög ‘basket-IQ’. När han var 12 år satte vi upp tre långtidsmål som han skulle klara av innan han fyllt 16 år. Dessa mål var:

Jag måste erkänna att jag hade glömt dessa målsättningar, men när kontraktet med Barcelona var klart sa han till mig: ‘Lantto, jag har klarat av alla målen nu’".

Dessutom har Luddes ödmjukhet tagit honom väldigt långt. Joakim förklarar att sättet han tar hand om sina syskon, sin familj och sina lagkompisar är beundransvärt. 

“Han bevisade alltid hur duktig han var på basketplanen, men han var också väldigt delaktig och omtyckt vid sidan av planen. Jag minns mycket väl när vi var i EYBL i Litauen när han var 13 år. Han blev utnämnd till omgångens MVP och omgångens bästa poänggörare, och när spelarna efter matchen skulle ta en lagbild räckte Ludde över priserna till mig och sa “du kan ge mig dem senare”, och sprang sedan iväg för att fotas tillsammans med lagkompisarna. För många kanske det inte är en märkvärdig sak, men jag tycker det ögonblicket visar hans sätt att se på basket: det är inte priserna som driver honom framåt, det är snarare målen.” 

Atena Gerontidou – från barnvakt till team manager

En annan Alvik-fantast som har följt Ludde sedan barnsben, är Atena Gerontidou. Atena känner Luddes pappa, Olle Håkanson, genom Alvik och har suttit barnvakt åt Ludde och hans syster Fanny när de var yngre. På sistone har Atena och Ludde dessutom setts med jämna mellanrum eftersom Atena är team manager för seniorlandslagen. 

Berätta lite om Ludde!
Vad tror du Atena: hur kommer det sig att Ludde är så framgångsrik i så ung ålder?

Han har levt, sovit och ätit basket. Han tränar jämt. Basketbollen är alltid med och varje gång han får chansen använder han den till att träna och bli bättre. Dessutom blir det ju inte sämre av att han har Håkanson-gener ...

Har Luddes succé påverkat Alvik som klubb på något sätt?

Absolut: hans landslagslinne och Barcelona-linne är inramat och hänger på klubbkansliet. Det är fantatsiskt att kunna gå vidare till en storklubb som Barcelona. Ludde är onekligen en förebild för klubbens ungdomar, och säkert hela Sveriges basketbarn.

Håkanson och Jerebko (Luddes bild). Håkanson och Jerebko (Luddes bild). 0000-01-01

Nyckeln till framgång

Joakim och Atena bekräftar det jag redan misstänkt: anledningen till att Ludde har lyckats så väl ligger till stor del i hans träningsvilja, mål och den oerhörda ödmjukhet han utstrålar och lever efter. Det finns egentligen inte speciellt många genvägar till framgång. Man måste skapa den själv, och lyckas man hålla fötterna på jorden under tiden, blir man dessutom omtyckt på köpet. 

Fortsätt läsa

Basket-VM bakom kulisserna

I april i år blev jag som en av ett dussin svenskar utvald att resa till Spanien och volontärarbeta under basket-VM i augusti–september. Jag slussades mellan gruppspel på Gran Canaria till slutspel i Barcelona, för att sedan avsluta min resa med finaldagarna i Madrid.

Twittra detta

Text

Ida Bergman E-mail

Med ett dunkande baskethjärta engagerar sig Ida i så mycket basket hon bara hinner. Som medarbetare på Basket24 får hon blanda basket med ord – och på så sätt uttrycka sina idéer kring och kärleken för sporten. Bortsett från Basket24 spelar hon i Basketettan, jobbar med basket och grubblar på hur man kan få in fler basketbollar i världens alla hörn.

Bilder

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer