Basket24

Micke Johansson – coachen som utvecklas med spelarna

En av Sveriges kanske mest omtyckta ledare heter Micke Johansson och är just nu assistant coach i Northland Baskets ligalag och anställd tränare på Basketgymnasiet i Luleå. I denna artikel försöker vi ta reda på vad som gör Micke så uppskattad och duktig på sitt yrke – basketränare.

Jag jobbar just nu med en artikelserie för Svenska Basketbollförbundet som handlar om Sveriges ideella ledares viktiga arbete i hela landets baskethallar. Något som har gått som en röd tråd i nästan alla intervjuer är frågan ”kan du nämna någon annan ledare som inspirerar dig att fortsätta med ditt ideella basketarbete?”, och jag fick ett överraskande resultat. Många av ledarna nämnde Micke Johansson som sin främsta inspirationskälla, och det fanns bara en sak för mig att göra då: att söka upp Micke och ta reda på hur hans basketfilosofi lyckas inspirera så många andra eldsjälar att lägga otaliga timmar och energigömmor på idrotten. 

Välkänd i hela landet 

Att Micke Johansson fastnat för just basket är mycket tack vare platsen han föddes och växte upp på. I Luleå finns en basketklubb i varje kvarter och basketbollar ligger utplacerade i varenda hörn, vilket gjorde Mickes språngbräda in i sporten ganska naturlig. Vid sju års ålder började han spela basket (och fotboll parallellt, men eftersom basket är bäst struntar vi i Mickes fotbollskarriär och fokuserar istället på det viktiga), och som tonåring hjälpte han för första gången till som tränare. Ända sedan 14-årsåldern har han varit involverad i lag på ett eller annat sätt, och idag är han en av Sveriges kanske bästa coacher.

Det är inte bara luleborna som fått prova på Mickes metoder; som 22-åring flyttade Micke till Växjö för att studera, och tiden i Småland lade grunden för hans mål att vara ledare på heltid. 

”Tiden i Växjö Basket gav mig mycket. Ledarna i klubben utvecklade och inspirerade mig, och det var väl egentligen där och då som jag bestämde mig för att på riktigt försöka satsa på tränarrollen.“

Efter att ha tillbringat tre år i Växjö återvände Micke till nordligare breddgrader och fortsatte sitt basketarbete i BK Vråken i Luleå. År 2003 fick han erbjudande om att prova vingarna i Södertälje BBK, en klubb som är känd för att lyckas producera och utveckla unga talanger. Året därpå tog Basketgymnasiet i Luleå (BG) kontakt med Micke och erbjöd honom jobb som tränare på skolan.

”Det var ett heltidsarbete inom basket, vilket jag ju strävade efter”, berättar Micke.

Han plockade än en gång ihop sina tillhörigheter och återvände till Luleå för att inleda sitt arbete på BG, vilket skulle komma att visa sig vara mycket, mycket givande. 

Bilderna kommer från 2013 då Micke var head coach i Northland Basket.Bilderna kommer från 2013 då Micke var head coach i Northland Basket.0000-01-01

Uppskattad i hela landet 

Nu har det gått nästan elva år sedan Micke påbörjade sin professionella ledarkarriär och han är tacksam för de möjligheter han har fått när det gäller att utveckla och testa sig själv på nya nivåer. Många gånger har han ställt upp som ledare till ledarlösa lag, och han har hjälpt basketstaden Luleå att starta nya klubbar och lag. Det verkar som om Micke strör basketmagi omkring sig var han än är, och de som får ta del av hans verksamhet och coaching är eniga – Micke är en inspirationskälla. Jag har själv en vän som gått på BG i Luleå, och hon har uttryckligen sagt att du är den bästa coach hon haft.

Hur kommer det sig att du är så omtyckt?

Jag älskar basket och jag älskar att vara på golvet. Det som är absolut roligast är att se spelare klättra uppåt. Det är oerhört inspirerande att försöka hjälpa spelare att uppnå sina mål. Jag kan inte komma på något jag hellre vill göra. Jag tror att det kan vara en faktor att man ser att jag verkligen vill försöka hjälpa till, även om man själv har många brister. Jag försöker också utveckla mig själv hela tiden för att kunna göra ett bättre jobb.

Långsiktiga mål och egen utveckling gör laget bättre

Eftersom Micke jobbar så pass mycket med ungdomar, strävar han gärna mot att nå långsiktiga mål. Hans uppgift som ungdomsledare är att hjälpa spelarna att uppnå sina individuella mål, som vanligtvis ligger ett par år fram i tiden. 

”Det är härligt tillfredsställande att se spelare ta steg mot sina mål. Det är så klart också en tävling där spelarna vill att det ska gå bra för laget. Men jag väljer alltid den individuella utvecklingen framför lagets framgångar. Å andra sidan når laget framgångar om lagets individer utvecklas mycket. Men lagframgångar får aldrig äga rum på bekostnad av individens välmående eller utveckling.”

För att bli en framgångsrik coach, handlar det inte bara om att utveckla spelare och nå önskade resultat – det är minst lika viktigt att man som ledare hela tiden fortsätter förbättras och att hitta nya tillvägagångssätt. Mickes självinsikt gör att han inte anser sig vara “färdig” som ledare på långa vägar; han har lång väg kvar att gå och frågan är om man som ledare någonsin blir “färdig”.

“Jag som ledare behöver få ett bredare register och bli mer insatt i vad som verkligen behövs på de nivåer jag coachar. Kan man effektivisera den pedagogiska delen för att utvecklas snabbare? Hur bryter man ner detaljerna i mindre bitar? Vilka typer av fysiska förutsättningar behöver vilken typ av kunskap?”

0000-01-01

Det finns många frågor att ställa sig själv för att man ska bli bättre, och det märks att Micke aldrig nöjer sig. Han strävar hela tiden mot nästa platå – han vill bli bättre, bättre, bättre. Och det stannar inte där; Micke vill också göra andra coacher bättre. Därför har han för Basket24 satt ihop en liten tipsguide till ledare som vill utvecklas i sitt eget ledarskap. 

Fyra coachtips från Micke Johansson 

  1. Inspireras av andra! Utnyttja att det finns kunniga och drivna coacher i din omgivning och titta hur de gör. Vilka detaljer värdesätter de? Vilken slags pedagogik använder de sig av? Det finns obegränsade mängder kunskap i böcker, videor och på internetsidor. Att besöka en clinic eller att bara diskutera och samtala basket med andra är också mycket givande. 
  2. Försök att effektivisera. Prova nya metoder som gör att man får fram samma resultat men på kortare tid. Om man lyckas med detta, får man inte bara mer tid över till andra moment, utan man utvecklas även mycket som coach. Effektivisering kräver ju tester, funderingar och analyser, vilket ger bra egenutveckling i ledarskapet. 
  3. Ha tålamod, tålamod, tålamod. Vissa lär sig snabbt, andra tar det lite längre tid för. Våga lita på spelarnas förmåga att förbättras!
  4. Det kanske allra viktigaste är att du som coach gör ditt bästa för att sälja in basketsporten till dina spelare. Engagemang har en tendens att smitta av sig; om du lyckas göra spelarna basketfrälsta, gör de det mesta av jobbet på egen hand. Att driva sin utveckling framåt för att man vill det själv är enligt mig den främsta faktorn till utveckling. 

Inom idrott handlar det inte bara om den fysiska kapaciteten – vill man lyckas och nå toppen, måste man vara stark mentalt också. Micke förklarar att det inte bara handlar om att vara mentalt redo, utan att också känna att man passar in i laget och att ledarna har förtroende för dig som spelare.

”Att känna att det är OK att gå all-in även om man misslyckas just denna gång är viktigt för att man ska kunna prestera. Att kunna fokusera och tro på det du gör samt att du vågar försöka göra det utanför trygghetszonen kräver att du är mentalt stark. Att våga satsa allt och kliva utanför ramarna kan vara skillnaden mellan att lyckas eller bli medioker. Alltså att misslyckas och kasta det försöket i papperskorgen och testa igen utan att låta det påverka dig allt för mycket.”

Coachens och spelarnas samspel

Det handlar alltså inte bara om att hitta en duktig coach för att ett lag ska lyckas – som vi alla vet, är det sällan coachen som sätter de avgörande trepoängsskotten, som sätter de där suveräna screenerna som skapar möjligheter gång på gång eller som spelar ett lysande försvar som ställer hela motståndarlagets anfall på kant.  Det är ju spelarnas uppgift att gå in på planen och prestera enligt coachens game plan. Men vilken typ av spelare behöver ett lag då för att lyckas? Bäst att fråga Micke. 

Vilken typ av spelare behöver ett lag för att lyckas?

På olika sätt och med olika förutsättningar kan spelare göra oerhörd nytta genom sin ’smartness’ och laglojalitet. En “navspelare” är en typ av spelare spelare som har en fantastisk förmåga att läsa vad som kommer att hända i nästa ögonblick1, och som direkt balanserar upp anfallet och försvaret när någon försöker bryta ut från strukturen. Dessa ’navspelare’ är ofta starka bidragande faktorer till hur slutresultatet ser ut. De spelare som har förmågan att skapa lägen är beroende av navspelarna, samtidigt som navspelarna är beroende av lägesskaparna. Utifrån min filosofi behöver man båda spelartyperna om ett lag ska bli framgångsrikt.

Micke påpekar att dessa navspelare inte alltid är lätta att hitta eftersom de sällan är särskilt imponerande i statistikkolumnerna. Finns det ”skapande navspelare” då?

Javisst – till exempel ett visst tvillingpar vid namn Frida och Elin. 

0000-01-01

Fortsätt läsa

Jocce Källman - Det lata basketsnillet

Jason Kidd började trenden i New York och NBA, sedan spred den sig till Basketettan södra. Vi pratar om basketspelare som går rakt till coachstolen, utan att passera ‘gå’. Gustav Lindsten och Jocce Källman hade båda spelarlicens förra året men återfinns numera som huvudtränare, Gustav i Brahe och Jocce i Helsingborg. Idag bekantar vi oss närmre med den senare, som med sina 24 år spås en lysande framtid.

Twittra detta

Text

Ida Bergman E-mail

Med ett dunkande baskethjärta engagerar sig Ida i så mycket basket hon bara hinner. Som medarbetare på Basket24 får hon blanda basket med ord – och på så sätt uttrycka sina idéer kring och kärleken för sporten. Bortsett från Basket24 spelar hon i Basketettan, jobbar med basket och grubblar på hur man kan få in fler basketbollar i världens alla hörn.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer