Basket24

När basket gifte sig med fotboll

AIK, Hammarby och Djurgården: tre klassiska svenska idrottsföreningar. För ett år sedan var ingen av dem förknippade med basket — idag har alla tre en satsning på fötter.

Det är fredag kväll i Solna. 1 693 personer1 har tagit sig till Solnahallen för att titta på en ojämn tillställning som hemmalaget vinner med 39 poäng. De är inte nödvändigtvis där för att det är basket. De är där för att det är AIK mot Hammarby.

Plötsligt lämnar AIK-supportrarna på norra läktaren sina platser och strömmar ut på gatan. Polisen möter upp dem utanför. Förvirring uppstår hos den delen av publiken som sitter kvar på insidan,  men fem minuter senare marscherar AIK-fansen tillbaka in samma väg som de kom och tar sina platser igen.2 På vägen dit vänder sin några av de unga männen mot andra läktaren och undrar varför de inte följde med ut. Brandlarmet ringer, men slutar snart igen. Stämningen lägger sig inför matchstarten, men just efter uppkast brister AIK-klacken åter ut i firande, kastar in konfetti på plan och vecklar ut tifon. Matchen får vänta ytterligare några minuter medan spelare och funktionärer rensar planen.

Efter matchen, när hallen tömts på publik och städningen påbörjats, sitter AIK:s 24-årige sportchef Stefan Jovanovic på läktaren och samlar sina intryck från kvällen. Bredvid honom står en hink med sand. En försiktghetsåtgärd för eventuella bengaler, vilka lös med sin frånvaro den här kvällen. Stefan är nöjd med uppsluttningen till derbyt:

"Våra supportrar tenderar att överträffa oss i alla lägen, så det är bara positivt. Jag är lite besviken på sittplatspubliken. De borde ha gormat mer."

Han gillar inte att tänka för långt fram i tiden, men spelartruppen som AIK har samlat ihop skvallrar om höga ambitioner. Oliver Ilunga och Serkan Inan har båda erfarenheter som utlandsproffs. Jonathan Gunnarsson, Alexander Russom och Alexander Holmström Forster spelade i Basketligan förra året. Truppen är hopplöst överkvalificerad för uppgiften, vilket deras snittvinst på 52 poäng antyder, men att locka spelarna till divsion 2 var inte svårt, menar Stefan:

Det viktigaste är inte att de spelar i division 2 utan att de spelar i AIK.

AIK är än så länge obesegrade, inklusive två segrar mot Hammarby. Den 18 december spelar de mot Djurgården.AIK är än så länge obesegrade, inklusive två segrar mot Hammarby. Den 18 december spelar de mot Djurgården.0000-01-01

Plaskar i pölen

Några veckor tidigare spelas ett annat stockholmsderby: Djurgården mot Akropol3i Brännkyrkahallen. Det mötet hade inte alls samma höga profil som AIK-Hammarby, men trots det är det en imponerande uppslutning.

"385 personer idag. Förra snittet var fyra personer, brukar jag säga. Det var min sambo, mina två barn och Gorans fru, som inte betalade för sig. Nu betalar ju folk för att se division 2-basket", säger Ronnie Christensen, Djurgårdens styrelseordförande.

Med Goran syftar Ronnie på Goran Popov, Djurgårdens klubbdirektör. Han har gjort den här resan tidigare, då med Stockholm Eagles, som också började i division två. På bara fyra säsonger tog de sig upp till Basketligan, men där blev det bara en enda tumultartad säsong innan de lade ner verksamheten. Nu, två år senare, är han redo att göra ett nytt försök.

"Eagles var en rolig grej, vi var uppstickaren och allt det här, men det här är något helt annat", säger Goran Popov.

"Man lär sig av sina misstag", fyller Ronnie Christensen i med ett skratt.

Till skillnad från AIK är planen i Djurgården mer uttalad. Här gäller avancemang till divison 1 efter den här säsongen, följt av Basketligan året efter och sen ut i Europa. Drömmen är att bygga ett respekterat proffslag som kan mäta sig med de bästa europeiska lagen, ekonomiskt backat av ett affärsnätverk med Djurgårdens namn. Goran Popov förklarar: 

Om vi inte vågar drömma drömmen att komma ut i Europa och fajtas mot serberna och spanjorerna, varför ska vi då syssla med det här? Ska det vara en inhemsk sport där vi har en liten pöl i Sverige där vi plaskar och tycker vi är så häftiga och stora? 

Sakta men säkert

Daniel Jernström lutar sig över räcket på ståplatserna i Farstahallen. Han är styrelseledamot i Hammarby basket och har precis sett sitt lag förlora en ojämn kamp mot AIK på hemmaplan. De grönvita gav allt de hade, men talangunderskottet var i slutändan för stort för att kompensera med kämpaglöd. Men han är inte särskilt bekymrad för det. Förutom seniorlaget har han juniorverksamheten att tänka på, och idag fick några av ungdomarna i Hammarby chans att testa sig mot AIK:s Oliver Ilunga och Serkan Inan. För juniorerna är det ovärderliga erfarenheter. Daniel vet inte det då, men Hammarby kommer en månad senare förlora mot AIK på nytt, då framför 1 693 personer i Solnahallen.

Under alla sina basketverksamma 19 år har Daniel Jernström på något sätt varit kopplad till Polisen Basket, antingen som spelare, coach eller styrelseledamot. Inför den här säsongen kom Polisen och Hammarby överens om att byta skyltar på Polisen Basket och fälla in dem under Hammarbys paraply. Föreningens mål är dock detsamma som tidigare:

"Fortsätta producera bra basketspelare som genom ett herrlag ska kunna slussas vidare ut i Europa. Sen får vi se. Om vi går upp i division 1 så gör vi det men det är inget uttalat mål att vi ska göra det till nästa säsong eller sådär", säger Daniel Jernström och fortsätter, "I så fall ska det finnas ekonomi för det och inte riskera att det finns 700 ungdomar som inte har en förening att spela basket i."

Djurgårdens tränare Stefan Bergman har alltid haft en liberal tolkning av coachboxen.Djurgårdens tränare Stefan Bergman har alltid haft en liberal tolkning av coachboxen.0000-01-01

Bowling och basket

Herrbasketen i Stockholm befinner sig i en ovan situation när Sveriges huvudstad den här säsongen spelar utan ett lag i högsta serien. För bara tre säsonger sedan hade Stockholm tre lag representerade i Basketligan, men i tur och ordning har 08 Stockholm, Stockholm Eagles och slutligen Solna Vikings blivit nedflyttade — samtliga av ekonomiska skäl. Vad gör basketen i Stockholm då? De ger sig ut och bildar basketgrenar i tre av Sveriges starkaste sportvarumärken: AIK, Djurgården och Hammarby.4

En klubb drömmer om Europa, en annan tänker på breddidrotten och den tredje tar ett år i taget. AIK:s 1 693 åskådare den där fredagskvällen i Solna var förvisso publikrekord, men hur många av dem var egentligen basketfans?

"Det här är samma människor som kollar på AIK, oavsett sport. Vi hade ett gäng AIK:are som gick och kollade på bowling för någon vecka sen. Bara en sån sak", säger Stefan Jovanovic.

Svensk basket är i behov av en injektion, särskilt i huvudstaden, och Stockholms nyaste klubbar gör sitt bästa för att engagera. Under timeout-avbrotten i Djurgårdens match mot Akropol släcktes takbelysningen i hallen och två discokulor bakom varje spelarbänk snurrade runt i takt till 70-talsdängor. Sånt engagerar.

I ett spelavbrott mellan AIK och Hammarby ställer sig tre unga killar i tioårsåldern och skanderar “hata! hata! hata Hammarby”. Sånt engagerar också.

När den officiella publiksiffran från AIK mot Hammarby släpptes blev det unisona hyllningar i nätkanalerna, och AIK:s egna video från uppkastet spreds på Facebook av både Svenska Basketbollförbundet och basketsverige.se.5 1 693 personer kom för att se en basketmatch i divsion 2. Måhända att de flesta var där tack vare lojalitet eller gimmicks — svensk basket välkomnar alla. 

(Artikeln har uppdaterats för att förtydliga att brandlarmet inte orsakades när AIK-supportrarna gick ut på gatan före matchen. samt att de supportrar som undrade varför inte fler följde med ut inte riktade sig till någon särskild.)

Sprängfyllt i Solnahallen när Hammarby spelar mot AIK, en ovanlig scen i svensk division 2-basket.Sprängfyllt i Solnahallen när Hammarby spelar mot AIK, en ovanlig scen i svensk division 2-basket.0000-01-01

Fortsätt läsa

Göteborg - tillsammans mot Ligan

Göteborg har drabbats av en tuff verklighet utan elitlag för varken damer eller herrar. Nu måste de pröva något nytt, något de inte lyckats med tidigare.

Twittra detta

Text och foto

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer