Basket24

Toni Bizaca skjuter en fallaway över Kristian Heder Ternell

Nässjö @ Södertälje

Nässjö var en solskenshistoria i början av säsongen. De spelade kul basket med stort hjärta och vann också fyra av sina första fem matcher. Sedan dess har det snabbt gått söderut för smålänningarna och lördagens förlust mot Södertälje var deras femte raka.

Nässjö @ Södertälje

68 - 85 (13-15, 17-25, 16-26, 22-19)

Det är något som saknas i Nässjös anfall. De har en bred variation av inövade spel. Dubbelscreen, bollsving, screen igen, handoff. Men alldeles för ofta leder det ingenstans. Det mest framgångsrika vapnet igår eftermiddag mot Södertälje var postups för Cole Darling, något som tappade effekt ju längre matchen gick. 

Vedran Bosnic är för smart för sånt. Han kanske blir slagen av ett särskilt spel en eller två, ibland tre gånger, men sedan kommer justeringen. En ny spelare kommer in. Dubblingen kommer från ny vinkel. Zon, kanske en helplanspress. Då hade Nässjö slut på alternativ. 

Att vinna mot Södertälje kräver mer än 68 poäng. Det kan räcka mot Malbas, Örebro eller Umeå. Inte mot mästarna. När Nässjö kontrade blev den avgörande passen för ofta en turnover. När passningen väl kom fram blev det för många brända layups. Mot Luleå, Jämtland eller Uppsala går det att komma undan med det och vinna ändå. Det man missar på layups kan man ta igen på trepoängarna, så att säga. Inte på bortaplan mot Södertälje. 

Traditionsenligt lät Södertälje motståndaren hänga med en stund. Mot Nässjö kom yxan i andra halvlek. Toni Bizaca fick starta när Chris Czerapowicz satt längst ut på bänken med benet i högläge, resultatet av en stukad fot i andra perioden. Fram till dess hade Nässjö häng, men i tredje perioden kom det oundvikliga rycket och tiopoängsledningen blev till tjugo. 

Sin vana otrogen gav Vedran Bosnic gott om speltid till bänken. Skyler Bowlin fick sina 31 minuter, men sparsamt använde Erik Johansson fick 8. Adam Ramstedt startade, spelade 7 minuter (och fick fem fouls). U19-stjärnan Henrik Sjölin spelade också 7 minuter. Filip Kovacek kom in sista 2. Det är en oundviklig trend med det spelschemat som Södertälje har, Basketligan kombinerat med FIBA Europe Cup. 

Nässjö kan bättre än såhär. Men det läskiga är att det kan Södertälje också. Inget lag i Basketligan har tvingat Södertälje att plocka fram sitt bästa spel ännu. I tabellen går det att utläsa många talande siffror, den kanske mest högljudda är den som ligger längst ut till höger: “Jämna matcher: 0/0”. Södertälje har spelat tio matcher och ingen av dem har varit avgjord med mindre än fem poäng. 

Nick Spires lägger i två poäng mot Nässjö.Nick Spires lägger i två poäng mot Nässjö.0000-01-01

Från anteckningsblocket

Fortsätt läsa

Studiebesök i Basketligan Herr

Det har gått tio år sedan jag senast såg en match i Basketligan Herr med egna ögon. Förra helgen bröts den sviten och jag tog med mig anteckningsblocket och försökte beskriva upplevelsen.

Twittra detta

Text och foto

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer