Basket24

Northland @ Eos (BLD)

Northland fick spela med ledningen hela vägen från Alexandra Ferms första straffkast i andra minuten till Ellen Nyströms straffkast i sista minuten som fastställde slutresultatet 80-72 med fördel till gästerna. Matchen var dock inte alls så ensidig utan Eos presenterade ett ständigt hot hos Norrländskorna och tvingade dem att spela sin bästa basket för att kunna lämna lund med en vinst. Med tanke på förutsättningarna ska nog Eos betrakta det som ett fall framåt.

Northland @ Eos

80 - 72 (27-20, 22-15, 10-22, 21-15)

eoshallenKajsa Nordahleosnorthland

Joanna Ausmann, Mia Hakim och Alexandra Ferm var tre av Eos bästa spelare förra säsongen. Nu sitter två av dem i vardagskläder på bänken, skadade och den tredje spelar för motståndarlaget Northland. Northland, som sedan 1979 fram till förra säsongen hette Luleå BBK, slutade förra säsongen på andra plats efter finalförlust mot Telge och har förstärkt den här säsongen med amerikanskan Traci Edwards, Brasilianska veteranen Silvia Luz, som tidigare spelat med Sundsvall, samt nämnda Alexandra Ferm. Det visar sig tidigt att det är en kamp mellan två olika spelstilar; Northland spelar bollen inside till framförallt Traci Edwards, men även Ellen och Allis Nyström(inget släktskap) och Anna Barthold. Eos har skiftat över från sitt lagorienterade spel med hög passhastighet och rörelse utan boll som genererade öppna skott till en mer individuell en-mot-en-inriktat attack. Lagen drog jämnt genom hela första quartern fram till sista minuten, som Northland vinner med 6-1 tack vare ett gäng missade straffkast från Eos och Northland går in i periodpausen med ledning 27-20. Eos fortsätter ligga på i andra quartern, söker avslut nära korgen och drar på sig fouls.

eoshallenAlexandra Fermnorthland

Kring fyra minuter in i andra quartern stjäl Alexandra Ferm en passning från Raushan Gültekin och har fri väg mot korgen. Simona Bartkova jagade fatt henne, men när hon slår efter bollen prickar hon i stället ansiktet på Alexandra och blir kallad för en osportslig foul. Foulen innebar också att Eos befann sig i lagfoul med över sex minuter kvar att spela av quartern och underläge 24-39. Avståndet blev aldrig större och Northland höll en fjortonpoängsledning i halvtid. Statistiken backade upp känslan av att Northland fick enklare poäng än Eos. I halvtid sköt Northland 54% på tvåpoängsskott jämfört med 40% för Eos och Northland tog 20 straffkast i första halvlek mot Eos 13. Båda två pekar på att Northland fick mer kvalité i sina skott närmre korgen.   Vi fick inte lyssna på vad Eos coach Knubbe Nordqvist sa i halvtidspausen, men hans lag kom ut med en energi som inte synts till under matchens första halva. Northland var tvungna att ta timeout 1:40 in i tredje quartern efter att Eos gjort åtta raka poäng och knappat in till 41-48. Flytet fortsatte dock även efter timeouten och Eos ettriga försvar var så bra att Northland inte fick upp sitt första skott mot korgen förrän Silvia Luz satte en trea när det gått 3:23, alltså tre och en halv minut utan att anfallet ens får i väg ett skott. 

eoshallenHelen Findleyeos

Eos har vid det här laget börjat använda sin spelbok och förlitar sig inte enbart på individuell briljans från Irene Otamiri eller Helen Findley vilket ställer mycket större press på Northlands försvar. Ledningen efter tre quarters är då bara två poäng. Lagen följs åt i fjärde quartern fram tills fjärde minuten när först Frida Grahn och sedan Silvia Luz sätter var sin trea i anfallen efter varandra. Eos fortsätter trycka tillbaka, men direkt efter att Maja Nilsson satt en trea för att få lite liv i sitt lag och skära ner underläget till sex poäng slår Silvia Luz tillbaka direkt med en egen trea och håller Eos på bekvämt avstånd.

Eos försökte foula i de sista två minuterna för att få klockan att gå långsammare, men kunde inte ta tillvara på sina tillfällen i anfallet när Northland missade straffkast. Det var i slutändan en match där Northland hade för mycket talang för att förlora, och den intensitet som Eos visade i tredje quartern kunde de inte hålla genom hela matchen. Nästa gång de möts, 3 februari i Luleå, är förhoppningsvis Mia Hakim och Joanna Ausmann med och jämnar ut det övertaget. Alexandra Ferm, däremot, kommer troligtvis fortfarande spela för Northland.  

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24  

Fortsätt läsa

Jeannie Saunders - Just Cruisin'

Den 5 oktober i år var Basket24 i Eoshallen för att bevaka lundalagets säsongsöppning mot guldtippade Udominate från Umeå. Förra året hade Udominate redan ett starkt lag med italienska poängmaskinen Pamela Rosanio (numera Blomberg), lovande spelfördelaren Kicki Nybom, pansartanken Jessica Nilsson och såklart Jeannie Saunders men i år har norrländskorna nästan orättvist fått tillskott genom Ashleigh Brown, Stefanie Yderström och Kadidja Andersson, för att nämna några. Vi hade siktet särskilt inställt på Jeannie och var förberedda med research, frågor och dubbla fotografer så att vi alltid hade en kameralins riktad mot kvällens specialintresse.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer