Basket24

Oskarshamns BBK @ Helsingborg BBK

En av årets nykomlingar i Damettan, Oskarshamn, var på besök i GA-hallen på lördagen. Helgen innan hade Oskarshamn spelat jämnt mot tabelltrean Lobas och hade höga förhoppningar om att ta säsongens tredje vinst mot Helsingborg. Hemmalaget hade däremot helt andra tankar och utnyttjade sin breda speltrupp och skicklighet på vägen mot en 30-poängsseger där de vann samtliga fyra quarters.

Oskarshamn - Helsingborg

42-73 (8-21, 9-12, 15-22, 10-18)    

 

På Helsingborgs hemsida hade coach Niclas Andersson skrivit om vikten av att inte underskatta Oskarshamn och fokusera på att spela alla 40 minuter. Basket24.se frågade Niclas efter matchen hur han tyckte laget hanterat det:
“Det är klart det finns svackor i matchen, men jag är jättenöjd med vår insats. Alla har spelat mycket i dag, det är en fördel för oss. Vi hade lite småskavanker på spelare som normalt spelar mycket, då vill man ha en sån här match mot bortalag där man får spela runt laget och inte slita på de andra. Vi fick matchen dit vi ville.”

Oskarshamns vassaste anfallsvapen stavas Linn Norberg, som har alla verktyg att bli en av de ledande poänggörarna i Damettan. Hon fick ständigt bra position nära korgen och när hon fick bollen visade hon upp en full arsenal av skott och finter för att göra poäng - allt samtidigt som hon strålade med ett av de största leenden som synts på en basketplan. Problemet låg bara i att få in bollen till henne. Oskarshamn hade många gånger stora besvär med att bara få bollen över halvplan när Helsingborg pressade högt upp.
I halvtid såg det särskilt bekymrande ut när gästerna hade fler turnovers (18) än poäng (17). Mattias Svensson i OBBK är väl medveten om situationen:
“Det är våran akilleshäl. Vår ena guard var inte här i dag. Vi har svårt att slå de där passningarna.”
Skytte var också en avgörande faktor i matchen då Oskarshamn, fråntaget ett hoppskott från Linn Norberg i första quartern, gjorde samtliga 42 poäng i antingen tresekundersområdet eller från strafflinjen. Helsingborg var säkrare från distans och gjorde 15 poäng via trepoängare och ytterligare ett halvdussin långa tvåpoängare. Deras halvplansanfall var en uppvisning i hur man balanserar planen med föredömlig bredd i spelet genom hela matchen. Det spred ut Oskarshamns försvar och gjorde det svårt att hjälpa.
Lina Olsson i Helsingborg noterades som främsta poängplockare med 17 poäng på 23 minuter, varav tre trepoängare. Hemmalaget var det mer rutinerade och samspelta laget, och det märktes. Bortsett från Edita Slomic, som var med när Oskarshamn senast var uppe i Damettan i mitten av 00-talet, spelar hela truppen sin första säsong i division 1. Men truppen är ung och chansen är stor att ju längre serien går dessto fler matcher kommer de spela som de gjorde helgen före där de fick Lobas att blinka.

Snabba poäng

Helsingborg gav verkligen alla speltid - samtliga tio aktiva spelare fick minst 12 minuters speltid. * Madelene Ingemarssoni OBBK visade upp en effektiv höger-till-vänster-crossover bakom ryggen som hon fick användning för fyra-fem gånger innan Helsingborgsförsvaret fick kläm på den. * Helsingborg har två tuffa matcher framför sig, först borta mot Högsbo i helgen och sedan hemma mot Lobas veckan efter. 

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24

Fortsätt läsa

Mathilda Ågren - Inställningen är allt

Att jobba hårt och målmedvetet kan räcka långt, men ibland behöver man lite tur också och ha människor i sin närhet som tror på en och ger vägledning. Det här är en historia med öppet slut om hur Mathilda Ågren gått från fotboll till landslagspelare i basket på två år.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer