Basket24

Om Basket24

Fartfylld, atletisk och samspelt är basket en av våra mest attraktiva sporter. Sett världen över är basket en av tre sporter med flest utövare, beroende lite på hur man räknar, men i Sverige kan inte sporten ta sig in i topp 101 av någon anledning. Basket syns sällan i TV och publiksnittet i Basketligan är under tusen åskådare per match.

2011 plockade två killar i Skåne upp kamera och laptop med uppdraget att locka intresse och höja status för sporten. Resultatet blev Basket24.se.2 Nu, i vår tredje säsong, känner vi att något börjar hända när det idag finns en Superetta för både damer och herrar som ska minska glappet mellan de två högsta divisionerna, Basketligan har fått ett nytt TV-avtal och matcharrangemangen runtom i Sverige blir stadigt proffsigare och lockar en större publik. Samtidigt går det bra för båda våra landslag och profiler som Frida Eldebrink och Jonas Jerebko gröpte ur ett mainstream-fönster för basket där det tidigare bara funnits en tegelvägg.

När basketen som sport blir bättre behöver också mediabevakningen kliva fram. Hur ska sporten kunna tas på allvar när rapporteringen består av kopierade pressmeddelanden och matchreferat som coacherna själva skrivit? Det är där Basket24 tar plats och försöker ta vårt ansvar för att basket ska bli en sport att räkna med.

Idag har Basket24 tre aktiva medarbetare boende i Skåne och en fotograf i Stockholm vilket begränsar vårt upptagningsområde något och gör att vi då och då kan uppfattas som lite skånecentriska. Vi gör vad vi kan för att motarbeta det, och har bland annat tagit oss till Täby för att rapportera direkt från Final Four, men oavsett hur vi försöker blir det en viss snedvridning i vårt material.

Som ett ungt projekt har vi naturligtvis fått mycket hjälp längs med vägen. Sportresebyrån har gett oss tung exponering och gav oss möjligheten att åka till Slovenien för att bevaka EuroBasket 2013. Linus Bohman, från 040, har lånat sin dyrbara tid för arbetet med den här hemsidan som vi är otroligt stolta över. CosmicWhale har försett oss med klistermärken. Ett flertal talangfulla medarbetare har också bidragit, satt sitt avtryck och hjälpt forma oss till det vi är idag.  

Redaktionen

De som jobbar med Basket24 varje dag.

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Ida Bergman E-mail

Med ett dunkande baskethjärta engagerar sig Ida i så mycket basket hon bara hinner. Som medarbetare på Basket24 får hon blanda basket med ord – och på så sätt uttrycka sina idéer kring och kärleken för sporten. Bortsett från Basket24 spelar hon i Basketettan, jobbar med basket och grubblar på hur man kan få in fler basketbollar i världens alla hörn.

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Bänkspelare

Frilansare som bidrar till Basket24 då och då.

Anders Hult

Hall of fame

Tidigare medarbetare som på ett eller annat sätt jobbat med Basket24.

Anki Cronberg

Emilie Burle Järvman

Karina Szuter

Kim Engel

Kimona Boussard