Basket24

Scoop layup från Toni Bizaca – något man ser minst en handfull gånger när Södertälje spelar.

Örebro @ Södertälje

På pappret ser “Södertälje hemma mot Örebro” ut som en skrattretare. Som tur är går föreställningen inte alltid efter manus.

Örebro @ Södertälje

76 - 83 (16-22, 22-8, 17-24, 21-29)

Dino Pita var bäst på plan när Södertälje vann sin åttonde raka i Basketligan.Dino Pita var bäst på plan när Södertälje vann sin åttonde raka i Basketligan.0000-01-01

Matchen i fem stycken

Två slitna lag, det ena mer än det andra, intog Täljehallen under söndagseftermiddagen. Örebro kom in med sex raka förluster, den senaste av dem på fredagkvällen hemma mot Malbas. Södertälje har tvärtemot påbörjat en ny vinstraka i Basketligan, men avancemanget i FIBA Europe Cup har gjort deras spelschema tätt som Gore-tex. Det här var deras fjärde match på sju dagar. 

Kanske på grund av trötta ben, kanske på grund av strategi, blev trepoängaren extra viktig för båda lagen när de tillsammans avlossade 56 långbomber. Dino Pita satte flest, hela sex stycken, bland dem den allra viktigaste; den som betydde 79-71 med 30 sekunder kvar. Justin Baker var gästernas säkraste distansskytt med fem fullträffar, fyra av dem i andra halvlek. 

Från start var det inte mycket som stämde för de regerande mästarna, och deras andraperiod som mynnade ut i ynka 8 poäng var en av de sämsta laget spelat hela säsongen. Istället var det Örebro som höll i taktpinnen, spelade ändlösa pick and pops och knuffade till sig en hel drös med anfallsreturer. För sitt besvär fick de gå in i halvtidsvilan med självförtroende och ett åttapoängsövertag. 

Det var ett helt annat Södertälje som kom ur omklädningsrummet efter halvtid. Försvaret flyttades upp till hela plan och intensiteten höjdes två snäpp. Deras första anfall i halvleken var också kanske deras visuellt mest tilltalande i hela matchen, när bollen susade från man till man innan den till slut hamnade i Toni Bizacas händer som lugnt kunde kassera in en trepoängare. Två minuter in i halvleken hade Södertälje ätit upp underläget och gått om igen. 

Upplösningen hade potential att vara rafflande, men mästarna visade sina stålnerver och spelade sin bästa basket på slutet medan Örebros avslut blev svårare och svårare. Det blev inte en komplett match, bara en halvlek av bra basket från Södertälje, men det räckte för att hålla sig obesegrade på hemmaplan i årets upplaga av Basketligan. 

Chris Czerapowicz testar ett skott över Örebros Justin Baker.Chris Czerapowicz testar ett skott över Örebros Justin Baker.0000-01-01

Från anteckningsblocket

Fortsätt läsa

Jurgita Kausite i Vasalundshallen. Hon har fortfarande kvar sin tjänst som Sportchef Ungdom i Solna Vikings.

Magiskt med Jurgita

Jurgita Kausaite är damlandslagets nya förbundskapten. Hon är den första kvinnan på positionen, men det är inget hon tänker på. Allt Jurgita oroar sig för just nu är hur hon ska få landslaget att bli en familj.

Twittra detta

Text och foto

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer