Basket24

Solna Branten @ IK Eos H

Adnan Karovic fyllde protokollet och lyfte Eos mot sin största vinst för säsongen, i vad Coach Axel Wallin dubbade deras bästa match hittills. Trots det finns det fortfarande fortfarande förbättringar att göra, vilket särskilt den fjärde quartern med de 33 insläppta poängen indikerar.

Solna Branten - Eos

79 - 89 (18-26, 19-18, 10-16, 33-28)  

eoshallenadnan karoviceossolna branten

Solna Branten agerar, likt BG Fryshuset, som farmarlag till sin moderklubb i Basketligan, Solna Vikings i det här fallet. Av den anledningen är det många yngre spelare i laget och i den angivna laguppställning hittas bara en spelare över 19 år, Joeffrey Masabe Paulsson, som är 21. Solna lider inte av någon brist på talang för den sakens skull, utan både Niklas Larsson och Jesper Eliasson har erfarenheter från ungdomslandslaget och spås en dag spela för Vikings.

Om det är dramatik man letar efter är det definitivt Eos herrmatcher man ska söka upp. I de tre matcher som ledde upp till lördagens drabbning mot Solna hade slutmarginalen aldrig varit större än fyra poäng utan det var match fram till slutsignalen. Vare sig det gällde mellanlag som Högsbo och Helsingborg eller tabelljumbon Sanda lyckades Eos alltid match motståndet, på gott och ont. Eos Coach Axel Wallin ger en möjlig förklaring till fenomenet:

Vi har en historia av att slappna av så fort vi får en stor ledning, sen säger det pang och man får 8-0 emot sig. 

I öppningen följdes lagen åt fram till 10-10, sen gjorde Solna två raka turnovers som Eos konverterade och tillsammans med en trea från Nils Gjörup hade Eos smygit upp i en sjupoängsledning. Det var en explosiv offensiv öppningsperiod för Eos, som slutade 26-18 i favör till hemmalaget. Solna hade mer längd, men Eos visade att tyngden är viktigare när det gäller returtagning och plockade bort Solna från anfallsreturerna, vilket 14-8 i returtagning reflekterar.

I andra quartern vände sig Solna till sitt försvar för att vända på matchen. Två turnovers och en missad layup senare från Eos hade Solna gjort 9-0 på 90 sekunder, och Eos visade precis hur man gör av med en ledning. Basket24 räknade till elva turnovers halvvägs genom andra perioden, en siffra som är mera lämplig i fjärde quartern. Abdou Medjedoub gjorde sitt bästa för att skaka liv i båda sitt lag och hemmapubliken med en jämfota enhandsdunk och tillhörande krigsvrål, men tyvärr för Eos var det de enda två poängen de gjorde under periodens första fem minuter.

eoshallenabdou medjedoubeossolna branten

Abdou gav sig dock inte för det utan prövade på nytt tre minuter senare med en nästan likadan dunk - fast med den extra kryddan av att Henrik Jädersten i Solna gjorde ett svagt försök att stoppa honom. Resultatet blev en and-one. Efter det lämnade Abdou över till suveräne Adnan Karovic som gjorde nio poäng på egen hand under periodens sista tre minuter. Överlag var det en halvlek med högt tempo, mycket kontringar och offensiva returer. Men det var också mycket avblåsningar och Solna var trots allt med i matchen mycket tack vare att de sköt 14 straffkast och tog tio offensiva returer (jämfört med nio defensiva). Resultat i halvtid: Eos 45, Solna 36.

Tredje quartern har en klart långsammare känsla över sig. Båda lagen visar en tydlig inriktning mot att springa hem i försvaret i stället för att försöka ta offensiva returer och kontringarna minskar också dramatiskt. Eos plockar fram sitt zonförsvar som ger Solnas en mot en-baserade anfall tydligt problem och de öppna skott som presenterar sig går helt enkelt inte i. Eos lyckas hålla Solna på bekvämt 15-poängsavstånd och går in i den sista perioden med ledning 61-46.

eoshallenjoakim svenssonadnan karoviceossolna branten

Det var lätt att föreställa sig en händelselös fjärde quarter, men Filip Asante och Joeffrey Masabe Paulsson såg till att åtminstone göra den lite intressant. Eos har tidigare demonstrerat att ingen ledning går säker och när Filip Asante satte en trepoängare med två minuter kvar för att ta ner ledningen till nio poäng var stämningen en aning nervös i Eoshallen. Närmre än så kom dock aldrig Solna, som började foula avsiktligt redan med två minuter kvar att spela.

Adnan Karovic var den som blev mest utsatt för foulandet och fick skjuta tio straffkast i matchens slutminuter, varav sju gick ner. Billiga poäng på slutet måhända, men Adnans statistikrad på 29 poäng, sex returer, sex assist och fem steals är sånt som inte syns alldeles för ofta i Basketettan. Hans Coach var dock inte ett dugg förvånad:

“En dag på jobbet för Adnan”, berättade Axel Wallin. “Det är så han spelat varje match under den en och en halva säsongen jag coachat här.”

eoshallenadnan karoviceossolna branten

En tråkig historia i segern var Abdou Medjedoubs stukning en minut in i fjärde quartern. Abdou har haft problem med samma fot tidigare och lite tur i oturen har han varit disciplinerad med sin förebyggande träning. Coach Wallin vet dock inte hur länge han kommer vara borta:

“Han har rehabbat skitmycket, och det var nog tur det, annars tror jag han varit borta resten av säsongen. Han kunde gå lite på den nu, så vi får se.”

Sammanfattningsvis är Eos nöjda med sin insats och konstaterar att det troligen var deras bästa match hittills:

I dag kanske vi gör vår bästa match. Vi använder våra system men frilansar när det behövs. Den balansen satt bra i dag och då blir det mycket poäng på tavlan. 

Slutmarginalen skrevs också till tio poäng, vilket var den mest övertygande vinsten för säsongen, men egentligen borde Eos vunnit med tjugo om det inte varit för att de släppte in 33 poäng i den avslutande perioden.  

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24

Fortsätt läsa

Fokus: Eos

Säsongen 2011/2012 vann Eos 6 av 22 matcher, slutade på näst sista plats och det enda som räddade kvar dem i Division 1 var en kombination av att Nässjö blev accepterade in i Basketligan samtidigt som Norrköping och Srbija begärde sig ur serien. Och tur var väl det för med två nyckelvärvningar i David Hult (från Täby) och Gustav Nyström (08 Stockholm) verkar alla bitarna passa mycket bättre.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer