Basket24

Sundsvall @ Södertälje

Toni Bizacas återkomst, kyligt straffskytte och dominant returtagning. Det var Södertäljes recept för att bryta förlustsviten.

Sundsvall @ Södertälje

88 - 91 (15-30, 28-23, 21-10, 24-28)

Dino Pita sätter en av flera viktiga treor mot Sundsvall. Dino Pita sätter en av flera viktiga treor mot Sundsvall. 0000-01-01

Matchen i fem stycken

10 poäng, alla på straffkast. Det blev facit för Södertälje Kings i de två sista minuterna mot Sundsvall Dragons. På säsongens första tolv matcher hade de regerande mästarna ännu inte fått testa sina nerver. Deras tio vinster och två förluster hade hittills kommit med god marginal, men på lördagseftermiddagen hade Sundsvall andra planer. Och det var ett bra kvitto som Vedran Bosnics mannar gav ut: fyra olika straffskyttar hjälptes åt att sätta tio straffar på tolv försök, vilket räckte för att knipa vinsten. 

Till en början såg matchen ut att bli allt annat än jämn, när Södertälje öppnade stenhårt med helplanspress, aggresiva dubblingar och en hänsynslös jakt på returer. Efter första perioden ledde hemmalaget med 30-15, men njöt framförallt av ett 14 mot 3-övertag i returerrna. Fjorton mot tre. 

Sundsvall rätade upp returtagningen i andra perioden och började rikta in sina anfall mer mot trepoängare. När William Gutenius satte sin tredje trea i perioden med 1.34 kvar till halvlek var underläget nere i 7 poäng och Vedran Bosnic kallade timeout. Sundsvalls zonförsvar gjorde det svårt för Södertälje. Med Skyler Bowlin på bänken med foulproblem vandrade kungarna omkring utan syfte i anfallet, sprang in i varandra flera gånger och hade svårt att hitta bra avslut. 

Två minuter in i sista perioden satte Hlynur Baeringsson en trepoängare som betydde 69-67 och Sundsvalls första ledning i matchen. Skyler Bowlin gjorde tillsammans med Dino Pita att gästernas glädje blev kortvarig. På kort tid radade de upp vars två trepoängare som åter satte Södertälje i förarsätet, och tack vare det högprocentiga straffskyttet under matchens sista två minuter kunde kungarna vara fortsatt obesegrade på hemmaplan. 

Efter tre raka bortaförluster – två i Basketligan, en i Europa Cup – är Södetälje tillbaka i vinnarspåret. För Sundsvalls del är det ännu ett kvitto på att de kan hänga med topplagen när de spelar sin bästa basket. Det är just det – jämnheten – som saknats den här säsongen och det går aldrig att förutspå vilket Sundsvall som intar planen. 

Davis Lejasmeiers fick spela mycket point guard mot Sundsvall när Skyler Bowlin drogs med foulproblem.Davis Lejasmeiers fick spela mycket point guard mot Sundsvall när Skyler Bowlin drogs med foulproblem.0000-01-01

Från anteckningsblocket

Fortsätt läsa

När basket gifte sig med fotboll

AIK, Hammarby och Djurgården: tre klassiska svenska idrottsföreningar. För ett år sedan var ingen av dem förknippade med basket — idag har alla tre en satsning på fötter.

Twittra detta

Text och foto

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Kommentarer