Basket24

Visby Ladies @ Eos (BLD)

För Eos var det i stort en upprepning på matchen mot Northland tio dagar tidigare. Det återkommande problemet visar sig vara stadig poängproduktion då laget i sina öppnande fem matcher gjort 52, 63, 72, 50 och 56 poäng för ett snitt på 58,6 poäng per match. Eos har fem spelare som snittar mellan sju och tolv poäng, vilket visar på en bra bredd med trubbig spets.

Eos - Visby Ladies

56-64 (23-11, 11-18, 16-13, 14-14)  

eoshallenHelen Findleyashley browneosvisby

Det här var ett ypperligt läge för Eos att stjäla en match från ett mer talangfullt lag. Visbys bästa poänggörerska, Eva Hägg-Myntti, kom aldrig riktigt loss och slutade på tio poäng med fem turnovers. Fruktade returtagarduon Kendra King och Ashleigh Brown var relativt tystlåtna med fyra respektive åtta returer. Eos spelade dessutom hemma på ett datum som inte alls passade Visby som hellre ville spela på helgen något som framkallade ett aningen bittert inlägg på Visbys hemsida.

Zonförsvar visade sig bli en nyckel för Visby i matchen. Visbys coach, Mikael Blomqvist, berättade för basket24 efter matchen att de ursprungligen bara tänkt testa zonen i några minuter, men den visade sig så framgångsrik att de i slutändan spelade ungefär 50/50 av man-man och zonförsvar sett över hela matchen. Den nya trepoängslinjen, som i år är placerad en halvmeter längre bort från korgen, presenterar ett stort problem för Eos som hittills bara satt 30% av sina trepoängare, att jämföra med sina motståndare som skjutit 37%. Coach Blomqvist tycker de nya linjerna är toppen:

"Det öppnar upp spelet jättemycket för oss. Vi spelar mycket med fyra ute och en inside och det öppnar en massa plats för oss där inne."

Har man sen spelare som är duktiga på att spela en-mot-en finns det alla chanser att utnyttja det övertaget, som Visby har. Visby var också det lag som öppnade starkast och vann den första quartern med 23-11, defensivt mycket tack vare sin zon som Eos attackerade alldeles för passivt. Visbys zon är stabil utan att vara särskilt märkvärdig och Eos genererade trots allt en del öppna skott utifrån, de gick bara inte i utan träffade oftast främre ringkanten. Offensivt för Visby var det Marlene Wallin som bidrog mest med åtta poäng på två trepoängare och två straffkast.

Andra quartern var ljusare för Eos, som särskilt spottade upp sig defensivt. Louise Angel plockade fram sina teleskoparmar och bestämde sig för att stänga vägen till Eos korg. I två raka anfall blockade hon skott från Visbyspelare på väg mot korgen och avskräckte ett par till bara genom sin närvaro. I anfallet fick Kajsa Lundahl chans att visa upp sig. Startande point guarden Maja Nilsson hade inte en av sina bättre dagar, hennes lagledande 33 minuter kändes svårmotiverade, och eftersom Mia Hakim fortfarande inte helt återhämtat sig från skada och endast spelade tio ineffektiva minuter fick Kajsa i stunder ta rollen som spelfördelare. Det är inte optimalt, varken för Kajsa eller Eos, men det var trots allt Eos bästa offensiva period i matchen när Kajsa fick driva upp bollen i anfallet och Helen Findley gjorde poäng på vem som än försökte försvara henne. Eos vann andra perioden med 18-11 och gick in i halvtid med ett optimistiskt underläge 34-29.

eoshallenKajsa Nordahleos

En av första halvleks höjdpunkter var Visbys inkastspel från sidlinjen, som innefattade en back screen vid strafflinjen, och Visby lyckades vid två tillfällen öppna upp Kendra King för vidöppna layups under korgen. Båda coacher måste antingen ha känt sig nöjda med sina lags första halvlek eller så hittade de inte ord för allt de ville förbättra. I vilket fall var båda lag inne på plan igen och värmde mindre än tre minuter efter att halvtidsvilan påbörjats.

Tredje quartern var inte särskilt välspelad från något av lagen. Särskilt illa var det under en femminutersperiod i mitten från 6:59 till 1:20 då Visby inte gjorde ett enda poäng. Eos försvar var bara delvis ansvarigt för poängtorkan då Visby hjälpte till ganska bra själva med tekniska fel, slarviga passningar och svaga avslut. Efter två raka kontringar och två straffkast från Helen Findley hade Eos alltjämnt dragit sig ikapp till 42-43 med två minuter kvar att spela av tredje quartern. Eos skulle dock inte göra fler poäng under de två minuterna utan i stället var det Visby som satte fart och skaffade pendelkort till straffkastlinjen. Visby avslutade med sju raka poäng och ledde 50-43 inför de sista tio minuterna.

Simona Bartkova öppnade fjärde quartern med en layup men efter det skulle Eos råka ut för ännu en dåligt timad delsträcka där matchklockan rörde sig till fem minuter kvar att spela, utan några Eospoäng. En särskilt olycklig sekvens infann sig vid fyra minuter in i quartern när Kajsa Lundahl i full fart var på väg uppför planen och Eos hade ett 3-mot-1-läge. Kajsa valde dock att, vid underläge 44-56, slå ett studspass bakom ryggen som enkelt plockades upp av Marie Söderberg. Marie skickade upp bollen till Marlene Wallin som satte sin fjärde trepoängare i matchen och Visby tog ledningen med 15 poäng och sex minuter kvar att spela. Vid det laget såg det riktigt mörkt ut och Eos verkade gå mot en ny klar förlust, likt den mot Mark i helgen. Det var dock något som Raushan Gültekin och Erika Persson inte ville lyssna på. 

Äntligen var det någon som pressade Visbys guards över hela planen, vilket gav resultat genom åtta raka poäng för hemmalaget. När Erika satte sin andra trepoängare för kvällen hade Eos hårt kämpat sig tillbaka 52-59 med drygt två minuter kvar genom att spela en aggresiv anfallsbasket som de borde spelat hela matchen. Eoshallen sprudlade av energi men Marie Söderberg dödade Eos sista ryck med en trepoängare vid tvåminutersmärket som igen tog Visby upp i tvåsiffrig ledning.

För Visby blev matchen ett styrkebesked när de kunde slå Eos ganska komfortabelt trots att deras främste poänggörare slutade med tio poäng och att två ordinarie spelare i Hanna Munthe-Gottberg och Carina Holst, inte kunde komma loss och spela bortamatch mitt i veckan. Eos behöver gå tillbaka till ritbordet och sluta gräva gropar i första quartern som de måste spendera hela matchen att ta sig ur. Coach Nordqvist behöver hitta ett sätt att göra enklare poäng och utnyttja lagets styrkor, som fyra matcher in i säsongen inte verkar ligga i trepoängare.  

Alla bilder från matchen finns på Facebook hos Basket24    

Fortsätt läsa

Inför: Visby Ladies @ Eos Dam

Visby Ladies, som för närvarande ligger sexa i tabellen med två vunna och två förlorade, kommer till fastlandet för att möta IK Eos, som senast spelade i lördags borta mot Mark Basket och förlorade 50-74.

Twittra detta

Text

Johannes Grufstedt E-mail

Utan tvekan giftigare med tangentbordet än basketbollen valde Johannes tidigt att huvudsakligen spendera fritiden med att skildra basket snarare än utöva. Bortsett från Basket24, som han var med och startade, har han även skrivit för bland annat SvenskaFans.com och Svenska BasketbollFörbundet.

Foto

Alexander Strandberg E-mail

Tack vare sin bakgrund med över 10 år inom organiserad basket tillsammans med ett skarpt sinne för fotografi besitter Alex en sällsynt kombination av spelkänsla och hantverksskicklighet. Förutom Basket24, vilket han var med och startade, har han fotograferat för Svenska BasketbollFörbundet och MMA-klubben Real Fighter.

Kommentarer